Nyskjerrige på hva Tysklands mange historiske byer hadde å by på, bestemte vi oss for å gjøre en stopp i den gamle hansabyen Stade som ligger ved en sideelv til Elben. 

 

Etter å ha overnattet på et velordnet sted tett på Nord-Ostsee kanal med utsikt til skipstrafikken, satte vi neste dag kurs mot ferja over Elben og byen Stade. Byen har en utmerket stellplass nesten i sentrum - her fant vi alt vi trengte for et opphold. Sola tittet etterhvert fram bak skyene, og utforskertrangen sendte oss sporenstreks over brua og inn i byens Altstadt.

Stade er ingen stor by, 50.000 innbyggere er vel lite å skryte av i tysk målestokk. Byen er omgitt av vann på alle kanter, og med en kanal som ender blindt i hjertet av Altstadt. Her var det bare å ta for seg av alt det vakre som omgav oss.  Husene, mange sikkert gamle og noen ikke fullt så gamle. Uteserveringene som lå langsetter kanalen på begge sider - her var det fint å sette seg ned og betrakte omgivelsene med nyskjerrige turistøyne. Det er mai, det er vår og det er grønt og frodig - denne gamle hansabyen kunne virkelig vise seg fram fra en innbydende side.

Joda, vi har jo sett bilder fra Stade og den gamle hansahavnen i Altstadt. Vi har også sett bilder av de vakre husene som omgir den samme havnen. Men å se det i virkeligheten blir liksom noe annet, så nå var det bare å ta til seg alle inntrykkene. Byen har aner tilbake til 1200 tallets middelalder, da den ble med i hansaen, den tyske handelsorganisasjonen. Historisk med andre ord, og den første av flere tyske middelalderbyer vi har krysset av på besøkslisten vår på denne ferden.  Det ble etterhvert en riktig fin maidag - etter å ha vandret gjennom Stades mange gater både lenge og vel ble det deilige timer i sola blant allt de tyske bobilene der vi stod parkert. 

Stellplassen vi stod på var svært velorganisert. Greie plasser avdelt , alle med strøm. Dusj og WC var tilgjengelig, og hadde vi behov for å bli kvitt det vi hadde i bilens tanker var heller ikke det noe problem. Sympatisk pris var det også her, 20 euro for en natt pluss strøm som kostet oss tre kvart euro for hver kilowatt vi brukte. Men populær var den, Wohnmobilstellplatz am Schiffertor, da vi kom i halv ett tida var det kun et lite knippe plasser ledige - det varte ikke lenge før skiltet med Alt opptatt kom opp ved innkjørselen. 

Gangbroa som førte oss fra stellplassen og inn i hjertet av Altstadt
I hjertet av gamlebyen
Det er mai og det blomstrer i Stade
Gjestehus i Altstadt
Flotte gamle husfasader langs den gamle hansahavnen
Fint å slå seg ned ved et av bordene langs kanalbredden
Stade har sitt rådhus
- og sin rådhuskjeller
Flytende farkost fortøyd i den innerste kanalen
Frodig og fint i Altstadt
En litt mer moderne side av Stade
En grønn og frodig park lå inntil bredden av en av kanalene
Populær stellplass i byen, fullt belagt tidlig på ettermiddagen
Solen går ned over bobilene etter en fin dag i hansabyen