Vi er kommet til endes på denne eventyrferden til Nord-Norge. Kystriksveien er tilbakelagt, vi har opplevd Steigen i drømmevær, og Lofoten har trollbundet oss med sin ville natur.

 

Nå gjenstår turen hjem igjen – 170 mil ligger foran oss. Vi brukte litt tid på hjemturen også, den ble litt mer enn bare en transportetappe mellom nord og sør.

Første etappe gikk sjøveien – en heller ruskete affære mellom Moskenes i Lofoten og Bodø. 4 timer på ferja i taust samvær med mer enn en sjøsyk passasjerer – til vi kjørte i land i Bodø i øsende regnvær. Regnet holdt seg mer eller mindre hele dagen. Planen om å overnatte på Polarsirkelsenteret på Saltfjellet blåste bokstavelig talt bort, vi fant en lun plett blant trærne på Krokstrand Camping nede i lavlandet istedet.

Men sommeren var ikke helt slutt enda, da yr kunne varte opp med to-tre riktig fine dager ble det sommerfølelse både i Mosjøen og ved Svenningelva, to dager på Mosjøen Camping og en dag på Svenningsdal Camping satte punktum for sommeren i år.

Gråværet tok over igjen., og i øsende regnvær parkerte vi for neste natt ved Stiklestad Kultursenter. Fra Slaget på Stiklestad gikk turen videre nedover E6 og Østerdalen til vi havnet blant birkebeinerne på Rena Camping – ikke visste vi at det var Birkenhelg med en campingplass fullt belagt av forventningsfulle syklister. Så da fikk vi med oss noen puljer som startet på de 86 kilometerne over fjellet fra Rena til Lillehammer.

God tur, tenkte vi, og satte oss i bilen for å kjøre ned til Oslo for å hilse på Petter og Katrine og barnebarna der. En fin tur til Rustadsaga på søndagen ble det. Siden vi befant oss på østsiden av Oslofjorden var valget enten å krysse den ved Moss eller lenger nede med innlagt svenskehandel. Det ble Sverige og et par fine dager på Lagunen Camping før Fjordline tok oss over til Sandefjord der de siste 20 milene hjem ventet.

 

Polarsirkelsenteret på Saltfjellet
Frisk vind ved Polarsirkelen
Det ble camping i lavlandet - Krokstrand Camping - et hyggelig sted i ikke fullt så hyggelig vær

 

Fra Krokstrand Camping kjørte vi videre nedover E6 til vi kom til Mosjøen og tok inn på hyggelige Mosjøen Camping med sentral beliggenhet i nordlandsbyen midt i Norge. Da yr vartet opp med et lite  come-back av sommeren ble vi i Mosjøen et par dager og nøt godværet.

 

Sjøgata i Mosjøen med sine fine trehus
Fin gammel nordlandsbåt fortøyd ved fjorden i Mosjøen
Parkert på hyggelige Mosjøen Camping i sensommersola

 

Fremdeles fint og varmt sommervær da vi forlot Mosjøen og campingplassen der. Vi hadde ikke lyst til å kjøre så langt i det fine været, og etter bare drøye 5 mil lå Svenningsdal Camping der så fint nede ved bredden av elva Svenningselva. Her slo vi oss ned ved elvebredden og nøt både godværet og lyden av den brusende elva.

 

Fint ved bredden av Svenningselva

 

Fra Svenningdal gikk turen videre nedover til vi passerte fylkesgrensa og forlot Nord-Norge. Utover dagen ble det både grått og vått, og i øsende regnvær parkerte vi for natten ved Stiklestad Kultursenter i Trøndelag.

 

Så var tiden kommet for å kjøre inn i Trøndelag og legge Nord-Norge bak oss - mange opplevelser rikere
Litt Norgeshistorie fikk vi med oss ved Stiklestad

Amfiet der Spelet om Heilag Olav avholdes hver sommer

Middelalderkirken på Stiklestad fra 1100 tallet

 

Dagen etter dro vi fra Slaget på Stiklestad til Birken Sykkelfestival på Rena. Etter et matstopp, et handlestopp og en lengre pause ved Stor-Elgen i Østerdalen svingte vi intetanende om Birken inn på Rena Camping som var godt belagt med birkebeinere som ladet opp til sykkelturen over fjellet dagen etter. Litt artig å dumpe midt oppi sykkelløpet som vi har hørt mye om fra gangene da eldstesønnen syklet Birken. Før vi dro fra Rena lørdags formiddagen måtte vi jo få med oss starten til noen av puljene som skulle sykle 86 kilometer over fjellet fra Rena til Lillehammer.

 

Stor-Elgen i Østerdalen - 10 meter høy og skinnende blank
Forventningsfulle syklister på startstreken i årets Birkebeinerritt

 

Fra Rena kjørte vi videre ned til Oslo der det ble en natt på parkeringsplassen ved Skullerudstua og besøk hos Petter og Katrine og barnebarna. Vi fikk en fin tur gjennom Østmarka på søndagen med kaffe og kake ved Rustadsaga Sportstue. Siden vi befant oss på østsiden av Oslofjorden var valget videre å krysse den ved Moss-Horten eller enda lenger nede med innlagt svenskehandel. Det ble Sverige og et par fine dager på Lagunen Camping utenfor Strømstad før vi tok ferga over til Sandefjord og de siste milene hjem til Kristiansand. 6 ukers eventyrferd til Nord-Norge var over…….

 

Vi har kommet til Oslo og fikk en fin tur til Rustadsaga i Østmarka sammen med barn og barnebarn
Hyggelige Strømstad i fin septembersol