Sort sol - naturfenomenet ved Vadehavet og i Tøndermarsken - tiltrekker mange mennesker nå om høsten. Vi tok turen ned til grensetraktene i håp om å oppleve stærenes dans på himmelen ved solnedgang.

 

Vi har lest om – og ikke minst sett utrolig mange flotte bilder fra fenomenet sort sol som finner sted hver høst og vår i områdene helt sydvest i Danmark og ned mot tyskegrensa. Det hadde jo vært flott å kunne oppleve sort sol med egne øyne. 

Men ingen kjenner stærenes planer for kvelden og natten. Derfor er det sjelden mulig å si med sikkerhet hvor de store flokkene kommer til å slå seg ned ved solnedgang. Den ene kvelden her og den andre kvelden et annet sted. Vi vurderte flere aktuelle steder, blant annet  Aventoft som var et navn som gikk igjen – her var det ofte store flokker av stær som danset på himmelen før de gikk til ro for natten. Etter å ha vært i kontakt med lokalkjente ble vi anbefalt å heller dra til området ved Haasberger See der det den siste tid hadde vært mye flokker av stær, og mye mindre ved Aventoft.

Vi så gjorde. Kjørte over grensa til Tyskland, parkerte bilen på parkeringsplassen ved grensebutikkene i Aventoft sammen med mange dansker, og tok syklene de to-tre kilometerne til Haasberger See. Vi ble slett ikke alene her, mange biler og mennesker samlet seg etterhvert med utsyn til våtmarkene i håp om å få se flokkene av stær som kommer inn for landing. En ting er å se flokk etter flokk med stær som kommer flyvende og slår seg til ro i sivet. En annen ting, som de fleste håper på, er at det skal dukke opp en rovfugl eller to som jager stærene opp igjen, det er som regel da de danner de spektakulære formasjonene på himmelen. 

Vi fikk se stær, mange stær. Flokk etter flokk kom flyvende fra ulike retninger, og nærmest slapp seg rett ned i sivet når de hadde funnet et egnet sted. Og så dukket den opp da, rovfuglen som bidrar til dansen på kveldshimmelen. Det har nok vært både flottere formasjoner og flottere farger på himmelen enn hva vi fikk se denne kvelden. Og ikke minst dyktige fotografer med det rette utstyret for å feste dette naturfenomenet til fotolinjen. Vi stod nok litt langt unna, nærmere kom vi ikke. Det er jo også begrenset hva man kan få til med kameraet på en iPhone på den avstanden. 

Men en liten oppvisning holdt stærene for oss alle sammen, der de lettet fra sitt nattelosji mens rovfuglen kretstet over dem på jakt etter litt kveldsmat. Men så var det over, fuglene dalte ned i sivet igjen og fullmånen steg opp over markene som skjulte titusener på titusener av stær.

Vel tilbake til vårt nattelosji i Aventoft kom vi i snakk med flere av våre danske bobilnaboer som var ute i samme ærend som oss.  Ikke alle var like heldige, noen valgte diket i Aventoft som mulig skueplass for den sorte solen. Men vi valgte nok rett sted denne kvelden, det var ved Haasberger See stærene landet, og ikke ved diket i Aventoft.

 25. september 2023

Våtmarkene ved Haasberger See - mens kveldssola enda skinner og stærene er langt unna
Det er vakkert i våtmarksområdet der stærene forhåpentligvis velger sitt nattelosji denne kvelden
Skyggene blir lange over arenaen for kveldens oppvisning
Den første flokken av stær viser seg på himmelen
- og flere kom det etterhvert
Rovfuglen har dukket opp og jaget stærene opp fra nattelosjiet i sivet
Selv om det var flott å se, ble det ikke de helt spektakulære formasjonene på kveldshimmelen
Litt langt unna, men stærflokkene er godt synlige for oss alle skuelystne
Stærene har gått til ro for natten mens skumringen faller på
Fullmåne over stærenes nattelosji

 

Da vi våknet neste morgen ble vi vitne til en fargerik soloppgang. Det vi imidlertid ikke var helt oppmerksomme på, var at vi nok skulle kommet oss tidligere ut av køya, satt oss på syklene og tatt turen tilbake til stedet der vi stod kvelden før. Stærenes morgenavgang mot ferden videre mot syd ble et vakkert skue foreviget av danske Conni Nielsen – bildene er gjengitt med hennes tillatelse.