Det er noen steder vi bare må tilbake til - igjen og igjen - og gjøre de samme tingene. Et slikt sted er Vejers Strand på vestkysten av Danmark. Vi har vært her før - mer enn en gang - og vi kommer tilbake....

 

Vejers Strand ligger ut mot den barske Nordsjøen, rett nord for Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk. Som så mange steder langs den danske vestkysten er stranden hvit og bred og nærmest uendelig. Det bølgende, grågrønne klittelandskapet er nærmest like uendelig der det strekker seg i begge retninger parallelt med stranden. Hele området ved Vejers hører til Naturpark Vesterhavet – som dekker området fra Blåvandshuk til Nymindegab, et vakkert stykke Danmark.   I det samme området finner vi Oksbøl Krondyrreservat – som har en av Danmarks største bestander av disse flotte hjortedyrene. Vi har mer en en gang på våre sykkelturer rundt i reservatet sett store flokker av beitende hjort – et imponerende syn. Like imponerende nå om høsten er lyden av hjorter i brunst som brøler for å påkalle hunnens oppmerksomhet. 

Vårt tilholdssted her ved Vejers er den store naturcampingplassen Vejers Strand Camping. Her har vi funnet vår plass helt i sydenden, der stiene både til stranda og videre gjennom klittelandskapet befinner seg rett utenfor stuedøra vår. Når natten faller på her ved Vejers hører vi ofte brølene fra de brunstige hjortene – ganske fascinerende å ligge i nattemørket og høre hvordan dyrene forflytter seg. 

Vejers har sitt lille tettsted noen minutters sykkeltur fra campingplassen. Her ligger spisestedene på rekke og rad langs veien som ender nede på den brede sandstranden. En tur hit på sykkelsetet hører med for å få en matbit eller noe kaldt i glasset mens vi betrakter folkelivet på det lille stedet som enda har en rest av sommer i seg – langt ute i september måned. Det ble – som det pleier – mange og lange sykkelturer i områdene ved Vejers Strand. Det skal noe til å oppleve det samme praktfulle sommerværet med yrende badeliv som vi gjorde første gang vi var her i september 2016. Men været var slett ikke verst disse dagene, lettskyet og ikke de høye vindstyrkene. Bortsett fra sykkelturen til Blåvandshuk  – ei mil i motvind på tung grusvei – men så hadde vi vinden i ryggen på tilbaketuren da…..

Fra brølende hjort, strender og  klittelandskap på Vejers pakker vi sammen. Etter 3 døgn på en av våre absolutte danske favoritter setter vi kursen videre sydover mot tyskegrensa i håp om å oppleve et annet fenomen – sort sol – når titusenvis av stær flokker seg i sivet ved solnedgang. 

 

Parkert på "vår" plass på Vejers Strand Camping, med klittelandskapet rett utenfor bobildøra
Klitter, strand og blått hav - hovedingrediensene på Vejers
En av de mange stiene som krysser det bølgende klittelandskapet
Nei, vi blir aldri lei av å la blikket hvile på de endeløse omgivelsene
Grågrønn marehalm - nesten et dansk varemerke
Området ved Vejers byr på flere små sjøer - slik som Grærup Fiskesø
På sykkeltur gjennom naturparken ved Vesterhavet
Røsslyngen er avblomstret i naturparken
Vakker regnbue som hvelver seg over krondyrenes beiteområder
En ny dag gryr over Vejers
Vejers Strand - her er det høyt under himmelen
Gyllent kveldslys over Vejers Strand Camping
Ett av de 11 fredede sjømerkene langs den jyske vestkysten - Ringbjerge Båke - har sin plass ved Vejers
Kveldslyset senker seg over stranden
En deilig dag på Vejers er snart over - og solen sier takk for seg