Danmark er kjent for sitt blæsevejr - fra alle himmelretninger, men kanskje særdeles fra vestlige retninger. Denne julimåneden har landet ligget i et lavtrykksbelte som har sendt vestlige vinder og ustabilt vær inn over Danmark nærmest uavbrutt i flere uker

Vi blir jo litt leie etterhvert, når vinden aldri ser ut til å løye. Men danskene kjenner jo sin vind, og noen har vett til å legge overnattingsplasser til områder som er så noenlunde skjermet for den evige luftstrømmen.  Sola skinte, men hva hjalp vel det, når alt som befant seg i åpent lende nærmest lå flatt i vinden. Høye trær skygger som kjent for sola, men gir samtidig le for vinden.  Dermed satte vi kursen mot det indre av Nord-Jylland, der det så ut til å være skogbevokst, og fant fram til en liten campingplass som gav oss det vi var ute etter – i rikelig monn.  Her var det vindstille – så stille at sommeren kunne nytes under markisen – uten fare for at den blåste til himmels eller over bobiltaket. Rett nok gikk sola tidlig her, men lune sommerkvelder i kveldssola med kuling fra vest lar seg sjelden kombinere.

Tolne Camping var et riktig hyggelig sted, drevet av en nederlandsk dame, som tok vel imot både oss og sine nederlandske landsmenn som hadde flyktet nordover fra hetebølgen lenger nede i Europa.  Kanskje ikke den campingplassen som var best tilrettelagt for oss i bobil – her passet det nok best med en campingvogn. Men vi fikk da rigget oss til i le bak de høye grantrærne, slo ut markisen, nøt den vindstille (!) danske sommeren og kjøpte kebab fra stedets matvogn da sola forsvant bak barnålene. 

En fin sykkeltur ble det også, mot Skiveren langs Tannisbugtruten som vi kjenner fra før fra sykkelturer fra Hirtshals til Frederikshavn. Vinden tok godt i Skiveren også, men en øl og et glass rosevin kunne likevel nytes så noenlunde i le på Strandcafeen der vi har stoppet mang en gang på sykkelturene mot Skagen. 

Tiden for hjemreise nærmet seg, det blåste fremdeles like hissig, så hvor kunne vi finne le den siste natten før ferja gikk fra Hirtshals og hjem neste morgen ? Jo, på en hyggelig bondegård i Horne, få kilometer fra ferjehavna fant vi deilig le mellom epletrærne og kunne nyte den siste kvelden av denne fireukers, særdeles vindige og våte turen i vårt kjære naboland. Faktisk endte juli måned opp som den våteste i Danmark noensinne – så da så……

25. juli 2023

Tolne Camping - et hyggelig sted i de nordjyllandske skoger
Campingplass med eget loppemarked
Tolne Camping hadde flere nivåer hvor man kunne slå leir - gjerne i Dalen om man vil
- eller kanskje i skovbrynet
Le for vinden fant vi iallfall - gjemt mellom hekkene og med høye grantrær som dannet en vegg mot vest
Sommeren kunne nytes under markisen uten fare for å bli tatt av vinden
Sykkeltur til Skiveren og den velkjente Strandcafeen med sin hyggelige uteterrasse
Så kom vi til Vestergård med både drivhus og kjøkkenhage, epletrær og le for vinden
Store grønne plener med plass for mange mellom epletrærne
Her dyrkes det sommerblomster - på landet i Jylland
Danskene kan det med å gjøre det trivelig på eiendommene sine
En fløy av gårdsbygningen - i typisk dansk stil
Kjøkkenhagen på Vestergård
Produkter fra gården selges ved innkjørselen - slik vi ofte ser i Danmark
Ettermiddag i hengekøya mellom epletrærne - i morgen drar vi hjem igjen