Skagen - byen på toppen - der har vi vært så mange ganger at vi forlengst har kommet ut av tellinga. Sykkelturer fra Hirtshals til Skagen gjennom 25 år. Påsketur, pinsetur, Skagenfestival, dagstur, Skagen om sommeren, vinteren, høsten og våren.

Lista er lang, og bostedene har vært mange før Hymerlivet. Hotell og vandrehjem, hus og leilighet, og nå etterhvert bobil, selv om Hymeren er ganske fersk i denne sammenhengen. Vi dro ut til Grenen med tanke på overnatting, og dro like fort derfra igjen. Her var det ganske kaotisk, med personbiler og bobiler på alle tenkelige og utenkelige steder. Istedet fant vi en fredelig rasteplass noen kilometer før Skagen, parkerte Hymeren og ble der i to døgn. Syklene kom fram, og dermed hadde vi hele området på Danmarks nordspiss å boltre oss på, uten å skjenke parkering en tanke i det hele tatt.

Til alt overmål bestemte været seg for å spille litt på lag med oss – det har vært både vått og vindig med enkelte fine dager innimellom disse ukene rundt omkring i Jylland. Sola skinte, himmelen var høy og blå og vinden glimret med sitt fravær. Perfekt for en sykkeltur over heden, dette fine stykket sykkelvei over flate lyngmarker fra Hulsig og innover mot Skagen. Vi har vel neppe vært i Skagen i sommerhalvåret uten å legge veien om pakkhusene på havna for et måltid, så også denne gangen. Litt byvandring ble det også, før vi satte kursen tilbake til vårt fredelige tilholdssted, skjermet for trafikken og kun med et tog som passerte i ny og ne på jernbanesporet like i nærheten. 

Dagen etter opprant litt mer skyet, men med deilig sommertemperatur og lite vind. Ny sykkeltur, denne gang ut til Danmarks nordspiss – Grenen – der Skagerrak og Kattegat møtes. Rene folkevandringen utover, men god plass til alle. Gamle Skagen, eller Højen som det også kalles, er vel verdt et besøk. Her er stemningen en litt annen. Her finnes knapt butikker, spise gjør man stort sett på hotellene, før man kan se solen dale i havet på solnedgangsplassen .  Dagen ble avsluttet med en sykkeltur til Den tilsandede Kirke, der menigheten måtte grave seg inn på grunn av sandflukt. 

24. juli 2023

Parkert i fredelige omgivelser i Skagen Klitplantage
Sykkelveien over heden ligger foran oss
Fin sykkeltur gjennom et fint landskap på Danmarks nordspiss
Skagen havn - med de røde pakkhusene i bakgrunnen og gjestende båter i
Mangt et velsmakende måltid er inntatt her
Litt byvandring hører med når vi er i Skagen
På vei mot Grenen
Det Grå Fyr og rekken av bobiler parkert langs veien mot Grenen
Deilig å vandre barbeint på stranda på vei ut mot Danmarks nordspiss
Grenen - der to hav møtes - bølgene fra Skagerrak til venstre og Kattegat til høyre
På vei ut mot Grenen passerer vi forbi graven til den danske dikter Holger Drachmann
Folkevandring mot Grenen
Gamle Skagen - med solnedgangsplassen der det er fint å se sola synke i havet
Bebyggelse i Gamle Skagen - med et av hotellene i bakgrunnen
Stranden i Gamle Skagen - der skagenmalerne satt med sine staffelier i en svunnen tid
Det berømte Skagenlyset over stranden
Den tilsandende Kirke - som menigheten måtte forlate på grunn av sandflukt
Bare tårnet er bevart av kirken fra 1300 tallet