Det finnes vel knapt det land i vår del av Europa som har flere og finere strender enn Danmark. Vi tok turen til en av dem, Lyngså Strand på nordøstkysten av Jylland.

 

Ei mil syd for den lille og hyggelige byen Sæby kunne vi fricampe med Hymeren, et steinkast fra stranden som strakte seg i begge retninger. Strendene her på østkysten av Danmark kan ikke måle seg med de brede og endeløse strendene ut mot Vesterhavet, men her i øst er det adskillig lunere og mye mindre bølger.

Vi dro hjemmefra samme dag som Europas største strandfest – Palmesus – ble innledet på Bystranda nesten et steinkast fra stuedøra vår hjemme i Kristiansand. Det fristet ikke hverken med palmer eller musikken dundrende til langt over midnatt på hjemmebane, dermed dro vi til Danmark og fant oss en annen strand istedet. 

Her ved Lyngså Strand ligger en stor gruset plass med direkte adkomst til stranden og med de sedvanlige klittene med den grågrønne marehalmen. Fint sted for fricamping, denne torsdagen nesten utelukkende sammen med tyskere. Det finnes fint nytt toalett med utendørs dusj på plassen, bord og benker, søppelkasser og ellers bare fred og ro og den svake lyden av bølgene som slo mot stranden. 

Vi ankom under et grått skydekke med en sol som forgjeves prøvde å bryte gjennom – helt til vi neste dag våknet til en blå himmel som bredte seg ut over stranden og Kattegat og det fine danske klittelandskapet. 

 

Parkert på Lyngså Strand under et grått skydekke
Vi var ikke helt alene ved Lyngså Strand
Det fine danske landskapet som vi er så glade i, med strand og sand og marehalm
Fra parkeringsplassen er det direkte adkomst til stranden
Grått i grått
.....og grått og grønt
Det var litt spredt sommerhusbebyggelse rundt parkeringsplassen - ellers stod vi kanskje skjermet
Neste morgen var skyene borte og solen bredte seg over landskapet
Lyngså Strand - i går under en grå himmel - i dag var himmelen blå over stranda
Flagget vaier i vinden ut over et blått Kattegat
Den lune østkysten av Jylland