Fra Haglebu Feriesenter fulgte vi veien nedover Eggedal og videre langs innsjøen Eikeren. På veien nedover passerte vi både kjente og ukjente severdigheter som alle var verd et stopp.

 

Knappe 2 mil ned i dalen fra Haglebu dukket Eggedal Mølle opp rundt en sving. Mølla er i drift hver helg i sommer, men siden det var onsdag var det ingen aktivitet der. Men et fint friluftsmuseum var det, med fossen brusende bak og de gamle bygningene vakkert plassert rundt en stor gressplen. Her ligger en oppgangssag som er Norges eneste vassdrevne i sitt slag. Selve mølla var en stor, brun og værbitt bygning fra 1912.

Blaafarveværket i Modum har vi jo både hørt og lest om tidligere, denne gangen stoppet vi her for å se nærmere på denne severdigheten. Været er litt ustabilt om dagen, så desverre ble besøket på Blaafarveværket litt kortere enn planlagt da himmelens sluser åpnet seg. Vi får ha et mer omfattende besøk tilgode til en annen gang, men vi fikk da med oss en smakebit på denne en av Norges mest besøkte attraksjoner.

I motsetning til Blaafarveværket var det lille stedet Eidsfoss for oss helt ukjent, til vi stoppet her og kom til et sted hvor tiden tilsynelatende har stått litt stille. Eidsfoss er blitt et kulturminne der vi finner gamle arbeiderboliger, landets eldste landhandel og Eidsfoss Jernverk med sin 250 år gamle historie. De gamle bygningsmassene som en gang var truet av forfall har fått et nytt liv takket være lokale patrioter som har lagt sin sjel i å bevare dette lille industristedet.

 

Eggedal Mølle fra 1912
Møllehuset og oppgangssaga som drives av vannkraft
Møllehjulet som går rundt ved hjelp av vannkraft
Mølla ligger i fine omgivelser i Eggedal
På området ved mølla ligger ei gammel skolestue
Blaafarveværket ligger plassert i idylliske omgivelser
Glass-skål med den koboltblå farven som Blaafarveværket er så kjent for
Møllesteiner som ble brukt til å male opp den knuste glassmasse
Eidsfoss - der raden av gamle arbeiderboliger ligger ut mot veien som passerer forbi
Arbeiderboligene med sine sjarmerende inngangsparti
Idyll i Eidsfoss
Landhandelen i Eidsfoss skal visstnok være Norges eldste
Et sted med så mye historie må jo ha sitt eget turistkontor
Greit å kunne orientere seg litt på stedet
Et sted som Eidsfoss må jo ha sitt eget lille galleri
De gamle fabrikkbygningene har fått sin renessanse