Starten på denne juniferden ble viet bygde-Norge. Vi dro først til Åmli og hadde et par fine dager der. Ferden videre gikk over heia ned til Drangedal og et flott friluftsmuseum før vi dro ned mot kysten og tilbragte en natt på bryggekanten innerst i Søndeledfjorden utenfor Risør.

 

Åmli, bygda for alle – fortalte et skilt på rasteplassen noen kilometer før denne lille bygda i indre Agder. Nidelva renner gjennom Åmli sentrum, og snor seg videre gjennom skog og grønne jorder der vi fant en fredelig plass ved elvebredden på Sigridnes Camping. Denne naturskjønne campingplassen ligger 5 km fra Åmli sentrum. I Åmli bor det ca 700 mennesker, og tetstedet har vokst fram langs den gamle Treungenbanen. Denne gamle jernbanestrekningen mellom Åmli og Treungen er gjort om til en populær sykkeltrase. En annen gang setter vi oss på syklene og opplever denne 35 km lange strekningen, denne helgen nøyde vi oss med sykkeltur fra Sigridnes og inn til Åmli sentrum. Et sentrum som var delvis preget av musikkfestivalen Heimover som ble avholdt på friluftsområdet over elva.

Drangedal ble neste stopp. Telemarksbygda der Sørlandsbanen går forbi over ei flott jernbanebru. Drangedal har, som bygda vi kom fra, det sedvanlige bo- og omsorgssenteret, et bygg som rommer kommuneadministrasjonen, og et par dagligvarebutikker og serveringssteder. Bensinstasjonen finner vi, og kanskje en frisør eller en blomsterbutikk. Åmli hadde bakeri, det fant vi ikke i Drangedal, derimot en jernbanestasjon, Sørlandsbanen har stoppested her. Og så fant vi Bygdetunet her, et flott friluftsmuseum med gamle bygninger, noen helt tilbake til 1700 tallet.

Etter dagene i de indre bygder dro vi mot sjøen igjen, dog innerst i en fjord. Det indre av Søndeledfjorden ligger langt fra åpent hav, men har både båthavn og bobilparkering helt på bryggekanten.

 

På veien mot Åmli stoppet vi ved et stykke jernbanehistorie - her endte den gamle banen mellom Treungen og Åmli
Det gamle vanntårnet på Simonstad stasjon som ble benyttet til damptogene
Åmli har mer historie å by på - verneverdige Åmfoss Bru fra 1918 over Nidelva er et flott blikkfang i bygda
Fint friluftsområde langs Nidelva som denne helga tjente som camp for musikkfestivalen Heimover
Her kan strandlivet nytes når været tillater det - og det gjorde det ikke denne junifredagen
Sigridnes Camping ble vårt tilholdssted i Åmli
Sigridnes Camping - en riktig idyll i indre Agder
Stille flyter Nidelva forbi Sigridnes Camping
Fint ved elvebredden på Sigridnes
Dagen er på hell og Nidelva ligger blikk stille
Stille kveldsstund ved elvebredden

 

Vi har sagt adjø til indre Agder og Åmli. Kjøreturen videre var flott der den gikk opp til Treungen og over Gautefallheia ned til Drangedal. Her lette vi oss fram til Drangedal Bygdetun som kunne by på en enkel bobilparkering i fine omgivelser. Tre bobiler tilbragte natten her omkranset av blomstrende lupiner og med de gamle bygningene på Bygdetunet som nærmeste nabo. Bygdetunet hadde i tillegg flott turterreng i umiddelbar nærhet, og når Drangedal O-lag hadde plassert ut 30 stolper i Stolpejakten ble det en god tur både på beina og på sykkel.

 

Bygdetunet bobilparkering i Drangedal
Gamle bygninger på Bygdetunet med et 1800 talls bolighus
Rødbygningen fra en gammel Drangedalsgård fra 1700 tallet
Husmannsstue fra 1700 tallet
Idylliske Motjenn som ligger helt inntil bygdetunet
På vår sykkeltur rundt i Drangedal sentrum kom vi forbi denne flotte jernbanebrua

 

Etter et solrikt og varmt opphold på Drangedal Bygdetun sin bobilparkering satte vi kursen mot kysten. Eller kyst og kyst – Søndeled ligger så langt inne i fjorden som det er mulig å komme, der gamle E 18 passerte forbi i sin tid. Her er det laget en hyggelig bobilparkering direkte på bryggekanten med fin utsikt over båthavn og saltvann.

 

Søndeled Bobilparkering på bryggekanten
Senkveld på bryggekanten i Søndeled