Vasetdansen Camping, vakkert beliggende på fjellet mellom Valdres og Hallingdal med elva Tisleia brusende forbi. Med Hymeren parkert ved elvebredden fordypet vi oss i historien omkring navnet Vasetdansen.

 

Vaset, tidligere stavet Vadset, kom av at stedet var et vadested for å komme over elva Tisleia.Men det mest spennende er historien om stølsstemnende i områdene her på 1800 tallet. Slike stølsstemner ble holdt til faste tider på forskjellige steder, blant annet her på Vaset. Et stølsstemne var en salig blanding av dans, kappridning, slagsmål og handel. Slik fikk altså campingplassen navnet sitt etter den sagnomsuste Vasetdansen der både hallinger og valdriser trådte danseskoene på stølene.

Dagens Vasetdans bestod av en anseelig menge fastliggere, og plass for oss døgngjester på ei øy der elva Tisleia har løp på begge sider. Her kunne vi parkere Hymeren til lyden av ei brusende elv, finne fram syklene og oppleve litt av området mellom Valdres og Hallingdal fra sykkelsetet. Et naturlig stoppested før turen for alvor gikk opp i høyden var Langestølen Kafe hvor vi nøt hjemmelagde vafler med rømme og syltetøy. Vi syklet opp i over 1000 meters høyde gjennom et vakkert landskap på gamle stølsveier der vi så for oss dansen som gikk på setervollene for så mange år siden. Det ble en uforglemmelig tur på 4,7 mil gjennom flott natur denne augustdagen…….

Vasetdansen Camping - hyggelig sted på Golsfjellet
Tisleia - elva som renner brusende forbi campingplassen
Egen øy for døgngjester - med ei solid trebro over elva
Grillhytte i gammel stil på øya på campingplassen
På sykkel i fjellheimen
Kanskje var det på en støl som dette Vasetdansen foregikk
De er jo ålreite da, sauene vi traff langs veien
Det var ikke bare sauer som beitet i den fine høyfjellsnaturen
Veiviser til fjells
Fin sykkelvei i fjellheimen
Langestølen Kolonial og Kafe - et naturlig stoppested for å spise rømmevafler