Fra en hyggelig 1. mai helg sammen med familien i Oslo dro vi fra hovedstaden de 8-9 milene ned til Løvøya rett utenfor Horten. Vi kom til en hyggelig campingplass innerst i bukta, med plass for noen bobiler/campingvogner, gjestehavn og fine turmuligheter i områdene rundt.

Sjelden har vi stått parkert så nær vannkanten – på en fint opparbeidet plass for korttidsgjester på campingplassen. Løvøyaviste seg å være en liten idyll noen få kilometer utenfor sentrum av Horten. Det ble fine turer både på beina og på sykkel i løpet av de to dagene vi var på Løvøya Camping, som faktisk er et fint alternativ til den populære bobilplassen inne i Horten sentrum.

Området ved Løvøya viste seg å romme mye historie. Kapellet på øya er fra 1200 tallet, med en brønn der vannet etter sigende kunne helbrede sykdom. Løvøya ligger under Falkensten Bruk, rett ved campingplassen lå tidligere to av av de 11 husmannsplassene under bruket. Vadfiskerstua, grill og kiosk på campingen, ble drevet allerede på 30 tallet. Gamle sagn forteller også om røvere som holdt til inne på øya og fanget ei tjenestejente fra Falkensten Bruk.

Vi tok både beina og sykkelen fatt i området ved Løvøya, og fikk innblikk i historien om dette området som går mange hundre år tilbake i tid.

 

Parkert helt i sjøkanten på Løvøya Camping
På Løvøya fantes et flott beliggende spisested

 

Veien som gikk langs sydenden av Løvøya innbød til en tur på beina. Denne lille turen tok oss forbi sjarmerende små sommerhytter som lå i skråningen ovenfor veien, med tilhørende små bryggeplasser ved sjøen. Hyttene var bygget på 1930 tallet og utover, men så ut til å være godt vedlikeholdte, omgitt av frodige hageflekker og med fin utsikt ut over sjøen. Veien vi gikk endte i en bro som gikk over til to andre øyer som viste seg å være militært område, dermed kom vi ikke lenger. Den samme veien var bygget av tyskerne for å få adgang til de militære områdene på de to øyene.

 

Langs veien kom vi forbi oppslagsskilt som fortalte litt av historien i området - artig å få med seg
Liten båthavn ved Løvøya
Løvøya Kapell fra 1200 tallet med den helbredende St. Olavskilden
Falkensten Bruk, som hele området ved Løvøya ligger under, bestod av en staselig hovedbygning i tillegg til mølle og elektrisitetsverk
En flott dag på Løvøya ble avsluttet med en tur på beina rundt øya, som tok oss forbi historiske steder som Røverhula og Jesusbukta, for deretter å forsere et bratt og ulendt parti langs Røverstien