Velkommen til Göta Kanal står det på et skilt ved Vänerns bredd. I Sjötorp starter 19 mil opplevelser langs denne unike vannveien….

 

Så var det endelig duket for ferden videre mot Göta Kanal, en tur vi har sett fram til lenge.  Fra Oslo kjørte vi E-18 østover, passerte grensa ved Ørje, mot Vänern og ned til Sjötorp på østsiden, der Göta Kanal starter.  Vi fant fram til stellplassen ved slusene, ikke full, men kun to ledige plasser igjen da dagen var omme.

Vi var ikke mer enn kommet fram før vi ble belønnet med synet av passasjerbåten Bellevue av Mariestad som ble sluset ut i Vänern.  Sjøtorp var en riktig idyll, med tilsammen 6 sluser, fin stellplass for bobiler, båthavn både for fastboende og gjester, innrammet av fine grøntarealer langs det hele.  

Vi slo oss til her i 2 netter, dagen etter ankomsten satte vi oss på syklene og syklet østover langs kanalen.  Vi fikk oss en god og lang sykkeltur på nesten 3 mil fram og tilbake på smale grusveier som løp parallert med kanalen.  Som følge på sykkelturen fikk vi en kanadisk seilbåt på vei østover gjennom kanalen.  Vi observerte den for første gang om morgenen på vei opp slusene fra Vänern, siden traff vi på den flere ganger der den måtte forsere en god del sluser og broer på sin vei gjennom kanalen.

 

Vel framme i Sjötorp - første møte med slusingen da passasjerbåten Bellevue ble sluset ut i Vänern

 

Stellplassen i Sjötorp hadde fin beliggenhet rett ved slusene.  Vann, dotømming og fri bruk av båthavnas sanitæranlegg var tilgjengelig – men ingen gråvannstømming.

 

Litt glissent med bilen ut over formiddagen, et vitnesbyrd om at sesongen langs kanalen er på hell
Fin utsikt ut over Vänern
Her starter Göta Kanal - den første slusen fra Vänern og inn i kanalen
Idylliske omgivelser og en stolt gammel skute i havna i Sjötorp
Diana - en annen passasjerbåt som trafikkerer kanalen

 

På sykkeltur langs kanalen – her traff vi på ei hyggelig svensk jente som opererte slusene.  Vi syklet fra Sjötorp og østover mot Lyrestad, videre til Norrkvärn og til sist Hajstorp hvor vi snudde og syklet tilbake

 

Den kanadiske seilbåten vi traff flere ganger på sin vei gjennom kanalen
Mange veier krysser kanalen - her svinges broa til side så båtene kan passere ved Rogstorp
Den kanadiske seilbåten igjen der den passerer en av slusene rett før Norrkvärn
Norrkvärn - her er det laget en miniatyr av kanalen - veldig populært blant den yngre garde
Slusene i Hajstorp