Fremdeles i Ryfylke - fra Tau dro vi 11-12 kilometer nedover RV 13 til Jørpeland med fin bobilparkering nede i havna.

 

Hva skal vi si om Jørpeland da ? Tja, stedet har bystatus med god bussforbindelse til Stavanger, fra bobilplassen vår observerte vi støtt og stadig de grønne Kolumbus-bussene som både slapp av og tok med passasjerer. Mange av de som gikk på bussen var turkledde – kanskje ikke så rart da utgangspunktet for turen inn til Preikestolen ligger en liten mil fra Jørpeland. Men dit skulle ikke vi, det holdt med en runde på sykkel på Jørpelandsholmen med aner tilbake til steinalderen, og turer på beina både langs stedets turløyper, og opp i sentrum en tur – Jørpeland har da vinmonopol…. Men for de aller sprekeste går det merket turløype på halvannen mil herfra og helt ut til platået som hever seg over Lysefjorden. Litt lenger og helt sikkert litt mer krevende enn den sedvanlige turen på drøyt 4 km en vei fra Preikestolhytta – den tok vi for 18 år siden. 

Jørpeland er nok et sted som ikke setter varige spor hos oss, men nå har vi vært her også. Fullsatt bobilparkering i helgen, kanskje ikke uventet i anledning langhelg med 1. mai på mandagen. Været var nok ikke helt på lag, ustabilt med sol og regn om hverandre, og en heller kjølig nordvestlig vind som gjorde at utemøblene fikk stå i fred i garasjen. 

Jørpeland har sin severdighet i form av Jørpeland Brug – gammel sagbruksbygning som har tjent som museum og kultursenter – i dag tilholdssted for lokale organisasjoner.  Ellers var stedet – eller byen da – ganske ordinær – uten den store sjarmfaktoren eller det lille ekstra som gjør et sted spesielt.  

 

Bobilparkeringa i Jørpeland ble helt fylt opp denne aprilhelgen
Gjestende båter i havna i Jørpeland
Gangbro fra Jørpelandsholmen over til fastlandet
Jørpelandsholmen - populært utfluktsmål
Holmen er flott tilrettelagt for friluftsliv og aktiviteter
Jørpeland Brug - gammel sagbruasbygning som i dag huser lokale organisasjoner
Fin gangsti som gikk rundt det innerste av vågen
Jørpeland har sine turløyper, en av den førte til ei flott dagsturhytte i høyden over bebyggelsen
I Jørpeland starter ei turløype som går helt ut på Preikestolen
Vil man ikke stå med bobilen inne i sentrum er bebilparkeringa ved Preikestolen et godt alternativ