Brekkestø på Justøya - en liten perle på Sørlandskysten. Hit dro vi den første marsdagen i år, overnattet på øyas eneste offentlige parkeringsplass og ruslet blant gamle skipperhus som enda åndet av fullstendig ro og stillhet.

 

Justøya ligger rett utenfor Lillesand og er forbundet med fastlandet med ei smal bru. Øya består for det meste av spredte gårdsbruk, en del hyttebebyggelse og så uthavna Brekkestø da, som ligger der veien som går tvers over øya ender. Fra gammelt av var Brekkestø både ventehavn og opplagsplass for seilskutene, der den ligger godt beskyttet av øyene rundt og i le for storhavet. Brekkestø var også tollsted og lossted, noe som losbua på en høyde vitner om. 

Dagens Brekkestø består av et knippe godt bevarte hus, mange av dem beliggende bak hvite stakittgjerder. De fleste av disse husene er nok ferieboliger, nå tidlig i mars er stedet nærmest utdødd.  Isen som selges på brygga i Brekkestø skal visstnok være Norges største – en plakat i vinduet forteller man må si ifra når isen man bestiller er stor nok. Utsalget åpner igjen 23. juni, i likhet med butikken på øya – Brekkestø Landhandel – som utvendig minner svært lite om en dagligvarehandel.

Snøklokkene og krokusen er oppe av jorda, sola skinte og et par arbeidsbiler på brygga vitner om at håndverkere nok holder på å jobbe i et av de gamle skipperhusene på øyene  omkring Brekkestø. På denne årstiden er det altså ganske stille her, bildet er nok et helt annet midtsommers, når feriefolket inntar Brekkestø, men det er enda lenge til……

 

Et av Brekkestø's gamle skipperhus, omgitt av en frodig hage der snøklokkene blomstrer
Hvite stakittgjerder er et av Brekkestø's kjennemerker
Gata gjennom Brekkestø er smal og ender på bryggekanten. Her bør man komme til fots, for det finnes ikke annet enn private parkeringsplasser
Veien gjennom Brekkestø som ender på bryggekanten, med iskiosken til venstre og Brekkestø Landhandel til høyre
Stedets landhandel, som åpner igjen når skolen slutter i juni
Brekkestø var fra gammelt av et tollsted langs Sørlandskysten
Litt mer moderne arkitektur i Brekkestø, alle husene er nok ikke like gamle
Utsikt over litt av bebyggelsen i Brekkestø
Loshuset som ligger på en høyde over tettstedet
Brekkestø's eneste gjenværende pensjonat, Brekkekjær, som så tidlig i sesongen kun har åpent i helgene

Etter en fin dag i den gamle uthavna på Sørlandskysten dro vi videre på sommerdekkene våre til Grimstad, og tilbragte 2 netter på Bie Camping rett utenfor Sørlandsbyen. Bie hadde ikke riktig åpnet enda, men kunne tilby plass for bobilen, riktignok uten både strøm og sanitær, men i det fine vårværet klarte vi oss lenge med det vi hadde i bilen.