En av Ölands største severdigheter er faktisk den 3 mil lange og smale veien som snor seg langs kysten ut mot Kalmarsund. Veien starter i Äleklinta og ender i Byxelkrok, og er som skapt for en tur på sykkel gjennom det karrige og steinete landskapet på det nordlige Öland.

 

Vi slo oss til på stellplassen i Sandvik Hamn som er et flott utgangspunkt for turer på sykkel langs kustvägen.  Været var upåklagelig, nesten vindstille og deilig sommertemperatur. Fra sykkelsetet så vi ut over Østersjøen nesten uten en krusning på overflaten. Fra Sandvik syklet vi i begge retninger langs den smale veien – nesten uten trafikk. Langs kyststrekningen nordover fra Sandvik var det lite vegetasjon, men derimot et steinete og karrig landskap nesten så langt øyet rakk. Ikke rart denne kyststrekningen kalles Stenkusten

Kustvägen tok oss forbi flere godt bevarte sjøboder, strender av kalkstein og steinbrudd, både nedlagte og fremdeles i drift, så som Gillberga stenbrott med loddrette vegger av kalkstein. Ellers var kyststrekningen ganske øde og uten bosetting av noe slag. Derimot så vi flere steder kveg som beitet på de karrige markene. En og annen bobil hadde også funnet seg et sted å fricampe i det flotte sommerværet. 

Sandvik Hamn, et trivelig sted å tilbringe 2-3 dager

Sandviks Kvärn – et iøyefallende landemerke når man kommer til  tettstedet Sandvik langs kustvägen.

Kustvägen langs Ölands nordvestkyst - med plass for en rast
Sykkel er et utmerket framkomstmiddel langs den smale veistrekningen

Vi kom forbi Jordhams Skurkvärn  som er den eneste kvernen igjen som ble brukt til å slipe kalksteinen ved hjelp av vindkraft. 

Med sykkel kunne vi ta oss fram på steder langs kystveien som ikke er tilgjengelige med bil
Det er hentet ut mye kalkstein fra grunnen på Öland - vi syklet forbi et steinbrudd med mange spor etter dette
Hele Öland var fullt av steingjerder, også her langs kustvägen
Det finnes lite havner langs kustvägen, så båtene må hvelves på stranden
Velholdte sjøboder - selvfølgelig bygget i stein
Enda så tørt og karrig det er så klorer de grønne vekstene seg fast
Idyllisk langs Ölands kustväg
Sandvik med stellplass for bobiler i bakgrunnen - et trivelig og populært sted langs kustvägen.