Öland er lang og smal - og både sydspissen og nordspissen har sitt eget fyrtårn som viser vei for sjøfarende. Det nordligste tettstedet på øya er Byxelkrok - få kilometer fra Långe Erik, som fyret i nord heter. Byxelkrok med sitt folkeliv, sin bedårende solnedgang og sin sjarmerende gatestubb ble neste stopp på Ölandsferden.

 

Byxelkrok viste seg å være et hyggelig sted med en sentralt beliggende og veldig populær stellplass. Å ankomme her sent på ettermiddagen nytter ikke, da er det bare å finne seg et annet sted. Vi var tidlig ute – kjøreturen fra Böda Hamn der vi lå i to døgn var bare noen kilometer – så de få ledige plassene i Byxelkrok var ikke fylt helt opp da vi kom. Plassen ligger fint til med flott utsikt og gangavstand til alt. 

Vel framme og etter en matbit fant vi fram syklene for å ta en titt på Långe Erik på nordspissen. I flott vær og frisk vind syklet vi langs den ganske unike kyststrekningen Neptuni Åkrar, et naturreservat med sparsom vegetasjon og langstrakte, flate kalksteinsheller  som strakte seg utover langs sjøkanten. Noen kilometer til og vi var framme ved fyret som var et populært utfluktsmål etter alle bilene på parkeringslommene langs veien å dømme. Godt vi bare har sykler og slapp å finne parkeringsplass til Hymeren her….. Fyret ble besøkt og syklene parkert før kvelden etterhvert ble avrundet med en delikat solnedgang.

Neste dag pakket vi sammen og dro 2-3 km nordover fra Byxelkrok til en naturstellplass vi hadde kommet forbi dagen før. Her var det stille og rolig, stor kontrast til folkelivet i Byxelkrok – godt vi kan oppleve begge deler. 

Det finnes mange naturreservat på Öland, kystveien sydover fra Byxelkrok gikk gjennom et av dem. En flott sykkeltur i flott vær forbi en nærmest uberørt kyststrekning med bare spredt bebyggelse innimellom.

 
En sjarmerende liten gatestubb med butikker og spisesteder satte sitt preg på stedet
Stellplassen i Byxelkrok - sentralt og populært sted med flott utsikt ut over sjøen
Fin utsikt til en vakker solnedgang
Neptuni Åkrar - de karakteristiske flate kalksteinsfeltene som strekker seg langs kysten
Vi er framme ved fyret Långe Erik og har satt fra oss syklene for å ta den siste biten til fots.
Mange av strendene på Öland dekoreres av kalksteinsvarder, som her på stranden ved Långe Erik
Liten bukt ved fyret som lå godt skjermet for den friske vinden
Naturstellplassen 2-3 km fra sentrum av Byxelkrok der vi tilbragte den andre natten i området - en kontrast til folkelivet i Byxelkrok
Fint å sykle langs kystveien syd for Byxelkrok
Litt kunsthåndverk finnes langs veien
Steingjerde langs kystveien - et ikke uvanlig syn på ei øy som består av så mye stein