Syd på Öland ligger det lille tettstedet Grönhögen med en fin stellplass og gjestehavn for båter. Grönhögen ble et fint utgangspunkt for sykkelturer både til fyret Långe Jan og middelalderborgen Eketorp.

 

Grönhögen viste seg å være et sted med en populær stellplass. Her var det bare å være på hugget for å kapre en plass i første parkett. Litt flaks hadde vi, som kom akkurat da en bil var i ferd med å pakke sammen – vi fikk en flott plass med utsikt til havet og solnedgangen. 

Her ble vi i to døgn i nydelig sommervær. Er man først så langt syd på Öland er det vel nesten obligatorisk å ta turen til sydspissen og fyret Långe Jan – som er Sveriges høyeste fyr med 41,6 meter. Fyret lå i fine omgivelser omgitt av det blå havet, strender av kalkstein og grønne marker der kuene beitet nesten i strandkanten. 

Syd på Öland finner vi også en annen turistattraksjon, nemlig Eketorps Borg, som ligger plassert ute på alvaret. Denne borgen er gjenoppbygd slik man mente det så ut der både under jernalderen og middelalderen. Spennende å vandre rundt innenfor ringmuren og forsøke å forestille seg livet her så langt tilbake som år 3-400 e.Kr……

 

Grönhögen Stellplass - fullt belagt til siste plass og med en hyggelig vert som mer enn gjerne slo av en prat
Grönhögen hadde en hyggelig og skjermet havn for både fiskebåter og lystfartøy
Badebrygge og strand med de etterhvert så kjente kalksteinene
Sommeren viser seg fra sin beste side på Öland
Kafe på bryggekanten der en lokal fisker lå fortøyd
Hyggelig velkomst til en stellplass som ble fullsatt innen kvelden var omme
Grönhögen kunne by på en vakker solnedgang
Ombygd mølle som gjorde tjeneste som spisested og serverte velsmakende hamburgere
Lenger syd enn dette kommer vi ikke på Öland
Fyret Långe Jan, Sveriges høyeste med sine 41,5 meter
Det var en flott dag å ta turen ut til fyret og Ölands sydligste odde
Det ble et spesielt og vakkert lys da noen skybanker trakk nedover mot sørspissen av øya
Eketorps middelalderborg - et fint utfluktsmål fra Grönhögen
Fin sykkelvei ut til Eketorpsborgen
Området innenfor ringmuren med hytter som rommet både utstillinger og aktiviteter for barna
Åpning i ringmuren som går rundt hele borgområdet
Eketorps borg hadde til og med sin egen gjeter