Öland, denne lange og smale øya utenfor Sveriges østkyst har vært et ønskemål i flere år. Forsommeren 2020 var blinket ut som et bra tidspunkt for å ta turen dit. Men dengang ei, 2020 ble som kjent året da alle ferierte på hjemmebane.....

 

Ting har heldigvis normalisert seg siden den gang, endelig var det dags for å forsere Ölandsbroen og  bli kjent med denne øya som er mange svenskers absolutte favorittferiemål. Det er enda juli, vi er blitt fortalt at på Öland er det folksomt i denne feriemåneden. For å slippe å lete rundt etter egnet overnatting de første par nettene hadde vi på forhånd booket plass på Eriksöre Camping noen kilometer utenfor Färjestaden. Her hadde vi et fint utgangspunkt for sykkelturer i området. Det var varmt og fint da vi kom til Öland – den første dagen her ble brukt til ingenting – bare slappe av etter en lang kjøretur og legge litt planer for de neste par dagene.

Syklene er som vanlig med oss, og dagen etter  ble det salet på sykkelsetet. Fra sykkelstien som går sydover på øya svingte vi østover og innover på øya. Her kom vi til den lille landsbyen Vickelby med hyggelige  hus og stokkroser og ei bygate som var like sjarmerende som i turistbrosjyren.

Ölands Store Alvar dekker mye av øyas sørlige del. Fra landsbyen Vickelby syklet vi videre i høyden innover dette store platået dekket med grunn vegetasjon. Vi hadde kurs østover, men da vi snudde oss og kikket vestover var det mørke skydekket bak oss såpass truende at vi valgte å snu.  Litt for sent, før vi nådde tak over hodet styrtet regnet ned, og vi som ikke tok med oss regntøy.  Vel, vel – Resmo Krukmakeri forbarmet seg over oss og gav oss ly til regnværet hadde gitt seg, men noen tur videre innover Alvaret ble det ikke den dagen….

Färjestaden på Öland ligger ikke langt fra Ölandsbroen – hit syklet vi på kort tid fra basen vår på campingplassen. Kjøpesenter, bobilparkering, Icabutikk og Systembolaget var greit nok det, men desto mer hyggelig var de sjønære områdene i den samme Färjestaden. Vi gjorde det vi skulle i byen ved Ölandsbroen før vi satte kursen sydover på øya.

 

Basen vår for de tre første dagene på Öland, Eriksøre Camping noen få kilometer utenfor Färjestaden
Omgivelsene skal utforskes - Karlevistenen - runestein fra 1000 tallet
Den første sykkelturen på ölandske veier tok oss opp til Vickelby -en liten og idyllisk landsby
I Vickelby kan man ta inn på pensjonant om man vil
Rødt er en farge vi finner på utallige svenske stugor, som her i Vickelby Bygate
Stokkrosene blomstrer bak ölandske steingjerder i Vickelby
Veien som krysser det store alvaret på Öland
Ölands alvar med et av de utallige steingjerdene
En av Ölands mange väderkvarnar, eller stubbekvärnar som de også kalles
Badebrygge ved Eriksöre camping - uten at vi benyttet den.....
Kalmarsund - vi kan såvidt skimte bebyggelsen i Kalmar på fastlandet
Sykkeltur inn til Färjestaden - før selve bebyggelsen kom vi forbi fine friområder ut mot Kalmarsund
Badebrygge i Färjestaden - kanskje litt for mye vind til at det fristet å bade....
Färjestaden har sin gjestehavn med plass til ferierende på egen kjøl