Mens september gled over i oktober tilbragte vi den siste helgen av denne danmarksferden i hyggelige Sæby på Nordjyllands østkyst. Det ble ikke bare den siste helgen, men også avslutning av årets bobilsesong mens høsten for alvor satte sitt preg på omgivelsene.

 

Svalereden Camping en liten sykkeltur unna sentrum har helårsåpent, og ønsket oss velkommen i høstlige omgivelser. På Svalereden hadde vi aldri vært før, og plasseringen vi fikk var utmerket med utsikt ut over et grått Kattegat. Men om vi ikke hadde vært på Svalereden før er Sæby et velkjent sted for oss – her har vi vært mange ganger i tiden før Hymerlivet.  

Selv om Sæby nok først og fremst er en sommerby, iallefall for oss turister, har både byen, stranden, parken med Sæby Å, og ikke minst havnen sin sjarm selv i grått oktobervær. Vi tok syklene fatt på gang- og sykkelveien som løper langs stranden med  bølgebryterne av rullestein – hele veien inn til veien ender ved Sæby Havn. Spisestedene var stengt, bortsett fra velkjente Cafe Smeden hvor vi har hygget oss mer en en gang over et godt måltid. Havnen i Sæby er stor, med god plass til både fastboende og gjestende båter. Et strategisk blikkfang i havnen er skulpturen Fruen fra Havet som er reist til minne om da Henrik Ibsen skrev skuespillet av samme navn mens han bodde i Sæby. 

Fra havnen mot sentrum kan man enten følge bilveien, eller ta den mye hyggeligere veien langs Sæby Å som renner dovent gjennom parken og ut i havet ved båthavna. Vel gjennom parken åpenbarer Sæby Mølle seg, et annet blikkfang i den lille byen. Sentrum består vel stort sett av et par, tre bygater og et torv, som nå i oktober er ganske stille og folketomt. Vi tok iallefall turen gjennom de velkjente områdene og opplevde for første gang Sæby om høsten – det er vår og sommer vi har tilbragt her tidligere. 

Svalereden Camping - en hyggelig plett i Sæby
Sæby strand - med de velkjente bølgebryterne av dansk rullestein
Gang- og sykkelveien fra havna og mot stranden
En blikk stille Sæby Å
Fruen fra Havet - Sæby´s hyllest til dikteren Henrik Ibsen
Sæby Å - med fin gangvei langs elvebredden
Parken som ligger mellom havna og sentrum bærer preg av at høsten er her
Sæby Vandmølle fra 1700 tallet - i dag privatbolig
Inngangen til Sæby´s kanskje mest hyggelige gårdhave - med butikkutsalg
Danske bindingsverkshus - de finnes i Sæby også
Kirken i Sæby - et annet velkjent blikkfang i byen
Bygningen som rommer Kystmuseet i Sæby
Med et siste blikk ut over et høstlig Kattegat pakker vi bilen, setter kursen mot Hirtshals og ferja hjem, og setter punktum for årets bobilsesong.

 

TAKK FOR I ÅR !