Åsgårdstrand - litt nyskjerrige på denne lille hvitmalte småbyen ved havet tok vi syklene fatt gjennom skogen fra Steinbrygga i Borre. Vi kom fram til en søvning og stille by mens sommeren enda hvelvet seg over både land og sjø - men turistene var reist hjem.

 

Hva er så Åsgårdstrand kjent for da ?  Munch stod det med store hvite bokstaver på et gjerde nede ved den tomme gjestehavna. Litt googling fortalte oss at her i Åsgårdstrand tilbragte den kjente maleren Edvard Munch mange somre hvor han skapte flere av sine verk.

Kunsterby altså, det er visstnok ikke bare Munch som har satt sitt preg på byen – her har flere andre kjente malere vært bosatt eller på besøk. Åsgårdstrand er nok først og fremst en sommerby som tiltrekker seg mange turister som kommer både sjøveien og landeveien. Den store og fine gjestehavna vitner om at her er det et yrende båtliv i ferietiden. Vegg i vegg med gjestehavna fant vi flotte områder med strender og store grøntarealer som skapt for sommerlige aktiviteter.

Denne solrike mandagen i slutten av august var disse områdene like stille som havet utenfor – nesten ikke et menneske var å se noen steder. Åsgårdstrand innehar betegnelsen “turistby” da tilreisende og turister om sommeren langt overgår byens faste innbyggertall.  Man drar ikke til Åsgårdstrand for å shoppe, men derimot for å besøke gallerier og utsalgssteder for kunsthåndverk, spise godt på restaurant eller ta et glass på stedets pub eller vinstue. Vi gjorde ingen av delene. Timene i Åsgårdstrand ble brukt til å se oss om i byen med alle sine hvitmalte hus, der mange står på Riksantikvarens liste over verneverdige bymiljøer.

 

Munch's hus - lite og unnselig, og ikke hvitt som byens fleste hus
Like nedenfor Munch's hus ligger ærverdige Grand Hotel
De hvitmalte husene satte sitt preg på Åsgårdstrand
Men huset der Frantzens bakeri og Munch's Cafe holder til var rødmalt
Hyggelig uteservering i bakhagen
Galleri med en innbydende og blomstrende fasade
Munch setter fremdeles sitt preg på byen
Blomstrende portstolper og hvitmalt idyll
Åsgårdstrand er ikke bare en kunstnerby, men også en badeby med innbydende grøntarealer
Sommerens badegjester har reist hjem og etterlatt bryggene tomme
Blomsterprakt i havna