En solrik augustsøndag tok vi turen over til Oscarsborg - denne lille øya i Drøbaksundet med festningen fra midten av 1800 tallet.

 

Beliggenheten til dette festningsverket er jo strategisk – der Oslofjorden er på sitt smaleste. Tidligere et solid vern mot inntrengere – i dag et fredelig sted vakkert beliggende på nordre og søndre Katholmen – som skapt for en familieutflukt mens sommeren enda er intakt.

Vi fant en parkeringsplass til Hymeren og tok båten over til Oscarsborg sammen med sønn og svigerdatter og barnebarn. Vi var ikke alene om å benytte denne augustsøndagen til dette – det var folksomt på båten – men likevel god plass til alle. De to øyene som rommer Oscarsborg er ikke store, små barneføtter på 2 og 4 år forserte greit stiene rundt på området, og mye spennende å se på, spesielt for 4-åringen som er overmåte interessert i kanoner. Oscarsborg har en lang historie helt tilbake til 1848, men festningen er nok mest kjent for senkningen av Blücher 9. april 1940. Denne  augustsøndagen dvelte vi ikke ved slike dystre fortidsminner, men nøt istedet timene på øya i varmt og fint sommervær.

 

Hovedfestningen som dekker et stort areal på den sørlige delen av øya
Høye og solide festningsmurer på Oscarsborg
Det indre av festningen
Bunkers med skyteskår
Kanon på festningsvollen
Inngangen til hovedfestningen med lille Bendik som titter interessert på kanonene ved gangbroa
Øya er ikke bare festning - her kan man ta inn på hotell og overnatte om man ønsker
Øya der Oscarsborg ligger består egentlig av to øyer forbundet med ei bro over det smale sundet
Kafe på nordre Katholmen
På Nordre Katholmen finnes brygger og gjestehavn for fritidsbåter
Et av de mange byggene som finnes på Oscarsborg
Kommandantboligen litt gjemt mellom store fjellknauser
Skolekasernen på Oscarsborg
Bendik vokter kanonen ved Skolekasernen