Tid for Telemarksferd igjen. Istedet for å kjøre rett til kanalcampingen på Lunde slik vi har gjort tidligere - så stoppet vi denne gangen ved Ulefoss Brygge og tok et par netter på bobilparkeringa her. Det angret vi ikke på.

 

Vi har nok visst at det er en bobilparkering på Ulefoss, men ikke tenkt videre over det. Veien mot Lunde passerer jo  Ulefoss Jernverk og noen av de mange slusene i Telemarkskanalen – det har vi heller ikke tenkt videre over. Bortsett fra at det var her på Ulefoss vi parkerte personbilen for snart 20 år siden og hadde en fin tur med Henrik Ibsen oppover kanalen til Kviteseid og ble fraktet med buss tilbake igjen til utgangspunktet.

Men nå tok vi altså dette gamle industristedet nærmere i øyesyn og kunne krysse av i boka for nok et sted i landet vårt som er verdt å se og oppleve. Ulefoss har mye fint å by på. Bobilparkeringa ligger rett ved Ulefoss Brygge og gjestehavn. Rett nok litt trafikkstøy fra hovedveien som passerer på brua rett over oss, men det kunne vi leve greit med. Ulefoss Brygge ble bygget i 1852 og var tidligere anløpssted for kanalbåtene, nå gjestehavn med plass til over 20 fritidsbåter.

Øvre Verket ligger like i nærheten av bobilparkeringa og brygga. Her ligger en samling fredede hus som tjente som boliger for arbeiderne ved Ulefoss Jernverk. Husene ligger samlet i et tun og inneholder både kunst og lopper, utstillinger og matservering og småbutikker, og enda litt til. Omkring husene bugnet hagene av både stauder, busker og frukttrær og omgitt av  velstelte grønner plener. Ulefoss Jernverk må vel sies å være hjørnestensbedriften på Ulefoss, med sine mange fabrikkbygninger som opptar et stort område inntil kanalen. Som nærmeste nabo til jernverket ligger slusene i Ulefoss, der både fritidsbåter og passasjerbåtene på Telemarkskanalen sluses igjennom. Lenger oppe i elva ligger slusene ved Eidsfoss idyllisk til – vi syklet opp hit og fikk med oss slusingen av Henrik Ibsen som kom fra Dalen og skulle ned til Skien.

 

Ulefoss Brygge - gjestehavn for fritidsbåter på Telemarkskanalen
Øvre Verket - en unik samlng av fredede arbeiderboliger tilknyttet Ulefoss Jernverk
Galleributikk på Øvre Verket med sitt uhøytidelige inngangsparti
Husene på Øvre Verket ligger gruppert rundt flere tun
Restaurant med uteservering på Øvre Verket - i dag var den stengt
Ulefoss er mer enn fredede arbeiderboliger på Øvre Verket - sommeren blomstrer ved bredden av Norsjø
Litt oppe i høyden får strålene fra kveldssola kornet til å skinne som gull
Ulefoss Jernverk med sine mange fabrikkbygninger langs kanalbredden
Slusene på Ulefoss, et av mange sluseanlegg i Telemarkskanalen
Passasjerbåten Telemarken sluses gjennom på Ulefoss
Gamle Ulefoss bru hever seg over slusene
Idyllisk sluseområde ved Eidsfoss
Henrik Ibsen kommer glidende ned Eidselva på vei mot slusene