Helt sør-øst på Lista ligger den gamle uthavnen Loshavn. Denne lille kystens idyll består av en klynge hvitmalte hus med aner tilbake til seilskutetiden.

 

Hit dro vi de to milene på sykkel fra bobilparkeringa i Borshavn på Lista, og opplevde et Loshavn tilnærmet vindstille med septembersola flommende over husene.

Loshavn er et av de best bevarte trehusmiljøene langs kysten av Sørlandet. Helt sørøst på Lista finner vi denne kystperlen med sine hvite husfasader ut mot sjøen. Loshavn er i dag et feriested nesten uten fastboende, men slik har det ikke alltid vært. Under kapertiden på begynnelsen av 1800 tallet var det mye virksomhet i Loshavn i form av kapring av engelske skip utenfor kysten. Det er vanskelig å forestille seg de handlingene som har foregått her, når vi vandrer den smale veien mellom husene ned mot bryggene. Stillheten i smugene er til å ta og føle på – de siste restene av sommerens blomsterprakt pynter enda opp. Nesten ikke et menneske ser vi her, bare stillhet – i dobbel forstand.

Sydvesten kan nok stå godt inn i sundet her, men i dag ligger sjøen blank og stille, og stedet ånder av fred og ro etter sommerens sikkert hektiske ferieliv.

 

Loshavn med sine velholdte trehus ut mot sjøen
En stille og fin septemberdag
Dette huset må ha en av de flotteste beliggenhetene i hele Loshavn
Hortensiaen blomstrer enda i husveggen
Vy over hustakene i Loshavn
Velholdte hus med gamle steintrapper og smijernsrekkverk
På en hvitmalt benk i husveggen
Det er frodig mellom husene
Den smale gaten mellom husene ned mot bryggene
Den siste rest av sommer i Loshavn
Mellom husene i Loshavn - en vandring i historien