Lindesnes - det sydligste punktet i landet vårt - og med Norges eldste fyr som siden 1656 har vist sjøfarende veien rundt den værharde halvøya. Her gjorde sommeren et aldri så lite come-back nå i midten av september.

 

Vi ble fristet av den gode værmeldinga og tok turen ut til fyret og bobilparkeringa der. Fredelig nå om høsten med en håndfull biler parkert på plassen, rolige vindforhold og en lettskyet himmel hvelvende over havet. Fyret her ute på Lindesneshalvøya er altså Norges eldste, tent 27. februar 1656. Vi ser enda fundamentet til det opprinnelige fyret som var kullfyrt – dagens fyr er fra 1920 tallet. Området ved fyret er ikke bare fyrtårn og fyrvokterbolig – under krigen bygde tyskerne flere bunkere og et nettverk av ganger i fjellet under fyret. Lindesnes Fyr er et mye besøkt turistmål i Agder – i så måte er vi gjerne turister i eget fylke her ute på halvøya der skipstrafikken ofte får kjenne på naturkreftene når havet står på her.

 

Lindesnes Fyr - i fin kontrast til en blå septemberhimmel
Det er langt mellom sør og nord i landet vårt
Trappene opp til fyret - med fundamentet til det gamle fyret som var kullfyrt kneisende på toppen
Bygningene rundt selve fyret
Det er fine grøntarealer rundt fyret
Restene av det opprinnelige fyret fra 1600 tallet
Utsikt til havs fra Lindesnes Fyr

Minnesmerke over Palatia-katastrofen i 1942 – der 960 mennesker omkom da skipet ble senket av en flytorpedo.

På østsida av fyret ligger ei lun lita vik med sjøbod og brygge
En fin septemberdag på Norges sydspiss
I kystlandskapet ved fyret finnes flere turmuligheter
Sola går ned ved Lindesnes Fyr