Hymeren har stått stille en stund nå - vi har litt forpliktelser på hjemmebane selv om vi er pensjonister. Men endelig kunne vi vri rundt nøkkelen og kjenne litt på godfølelsen av å være på veien igjen - og det attpåtil midt i fellesferien.

 

Første natten av denne juliferden tilbragte vi i “vårt” dalføre – Setesdal – veien oppover mot dalen starter jo nesten utenfor stuedøra vår. Tilbake på Sølvgarden Feriesenter på Rysstad, akkurat her hadde vi vår aller første overnatting som nyblevne bobileiere i mai 2016.

Litt vann har rent i havet siden dengang, og noen erfaringer har vi da gjort oss på disse drøye 4 årene. Anyway, Sølvgarden ligger fint til ved Otra sånn litt over midtveis i Setesdal. Rysstad er ei fin Setesdalsbygd, og Sølvgarden er en flott plass å parkere bobilen på. Med Otra glidende langsmed plassen og de bratte setesdalsfjellene som reiser seg på andre siden, med klatreruten Via Ferrata rett rundt svingen litt lenger nede. Litt industri er det på Rysstad, de skal jo leve av noe her også. Her finner vi også den sedvanlige Coop’en, bensinstasjonen, kirka langs veien og Sølvgarden med den iøyefallende hovedbygningen strategisk plassert midt i bygda.  På Rysstad kan man følge turstiene oppover liene, eller få innblikk i Setesdalens historie på museet i bygda.

Karakteristisk og iøyefallende hovedbygning på Sølvgarden
Det er fine omgivelser ved Sølvgarden på Rysstad
Hesjer ved Setesdalsmuseet - ikke ofte vi ser det lenger
Spisestedet To i Tråd ved Setesdalsmuseet som serverer kortreist mat
Rysstad's vakre hvite trekirke

 

Ikke langt fra Sølvgarden på Rysstad ligger turområdet Rysstad Turpark – en fin rundløype i skogen som går langs elva Kvearåni der det finnes både bro over elva og et gammelt kvernhus. En fin tur på beina gjennom setesdalsk skogsterreng.

 

Gammelt kvernhus langs Rysstad Turpark
Broa som går over elva Kvearåni

 

Farvel til Rysstad og Setesdalen. Etter et kort handlestopp i Valle dro vi videre oppover riksvei 9 forbi Hovden og ned til Haukeligrend.  Herfra var det europaveien som gjaldt, dog er E134 svingete mange steder. Vi fant fram til området ved de gamle sølvgruvene på Kongsberg. Her fricampet vi med det flotte friluftsområdet ved Saggrendadammen foran oss og de gamle bygningene fra sølvgruvetiden bak oss.

 

Sakkerhusene – hvor de som arbeidet i gruvene bodde

Flotte, gamle bygninger som huset pendlerne ved gruvene
Inngangen til gruvegangen som går 6 km inn i fjellet
Gruveområdet med jernbanespor der malmen ble fraktet
Bygningen som inneholdt smie og mekanisk verksted

 

Saggrenda noen kilometer utenfor sentrum av Kongsberg var ikke bare gamle sølvgruver. Her fantes også et flott tilrettelagt friluftsområde med bord og benker, griller, badestrand og badebrygge og ei flott bro over det lille vannet som endte i anlagte fossefall.

 

Fint ved Saggrendadammen
Fricamping ved sølvgruvene på Kongsberg