Kystriksveien er snart kjørt til endes. Etter bortimot 65 mil med flott natur og opplevelser er Saltstraumen siste stopp på denne fantastiske kyststrekningen.

Vi dro fra idylliske Sandhornøy med ferge, og kjørte oppover riksvei 17 til vi kom til den imponerende broa over verdens sterkeste tidevannsstrøm. Rett over broa lå Saltstraumen Camping, hvor vi la oss til den neste natten for å oppleve Saltstraumen. Ifølge tidevannstabellen er strømmen på det sterkeste midtveis mellom lavvann og høyvann. Denne fredagen i august skulle høyvann ifølge tabellen inntreffe kl 22.15 om kvelden, og strømmen være sterkest 3 timer før dette.

Vi ruslet derfor nedover til fjorden ved halv syv tida om kvelden. Mange hadde samlet seg for å bivåne strømmen, flere bevæpnet med fiskestenger. Det sies at det er godt fiske i Saltstraumen. Ikke vet vi, men bet gjorde den, fisken. Det var et ganske imponerende skue å stå på land og se tidevannet bokstavelig talt fosse inn gjennom det trange sundet. Fra å være en blank og stille fjord tidligere på ettermiddagen ble vannflaten forvandlet til nærmest en frådende elv som dannet både virvler og bølger.

9. august 2019

Broa over Saltstraumen
Fint utkikkspunkt for å se Saltstraumen
Det gikk en fin opparbeidet kyststi langs fjorden
Ved lavvann er det ikke særlig liv i Saltstraumen, fjorden er som en hvilken som helst annen fjord
Hyggelig kystmiljø langs stien som gikk parallelt med fjorden
Det nærmer seg midtveis mellom lavvan og høyvann - tidevannet er på vei inn gjennom sundet under broa

 

Saltstraumen er kjent som verdens sterkeste malstrøm, og er sterkest 4 ganger i døgnet midtveis mellom lavvann og høyvann. Strømmen dannes når tidevannet strømmer inn eller ut fjorden. Vannet har en fart på 10-12 knop, med en topphastighet opp til 20 knop. Det er veldige vannmasser som presses gjennom sundet, som er 150 meter på det smaleste, anslagsvis 350-400 millioner kubikkmeter vann. Saltstraumen påvirkes av månefasene, den er sterkest like etter nymåne og fullmåne. Den dagen vi var der var månen ca midt mellom ny og full, altså kan strømmen være adskillig sterkere enn det vi så. Men det var et imponerende skue å se vannmassene strømme inn sundet og danne strømvirvler og bølger, nesten som i en frådende elv.

 

Fisken skal visstnok bite godt ved Saltstraumen
På vei tilbake til campingen med broa over Saltstraumen i fin kveldssol

 

Vi tok en natt på Saltstraumen Camping og grilla pølser mens de siste solstrålene forsvant bak trærne. Dagen etter kjørte vi den siste biten av riksvei 17 – Kystriksveien- og har lagt bak oss en unik veistrekning – av mange kalt verdens vakreste reiserute. Vakkert var det iallefall langs dette veistrekket med sine fjorder og fjell, sitt blågrønne vann, sitt kystmiljø og sine fergestrekninger. Været har vært flott, vi har brukt 14 dager på denne kyststrekningen og hatt sol i 10 av dem, og ikke hatt et eneste regndrypp. Nå venter Steigen og nye opplevelser.