Torghatten – fjellet med hull i. Turistmagnet og sagnomsust fjell –sagnet sier at hullet ble dannet da trollet Hestmannen skjøt pilen sin etter Lekamøya i et forsøk på å fange henne. Kongen i Sømnafjellene kastet hatten sin imellom for å redde henne. Pilen gikk gjennom hatten,laget et hull og landet på toppen av fjellet – derav navnet Torghatten.

 

Men istiden får ta den egentlige æren for hullet i Torghatten.  Is og vann gravde ut hullet, som er 160 meter langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt. Så får heller sagnet om hvordan hullet ble til være en del av historien om våre norske troll. 

På ferden vår langs Kystriksveien tok vi en avstikker mot Brønnøysund, handlet på Rema og  tråklet oss på smale veier ut til Torghatten Camping ved foten av det karakteristiske fjellet. Her ble det vandring både rundt fjellet, opp til hullet og ned igjen på andre siden. En litt strabasiøs tur i veldig ulendt terreng. særlig nedstigningen på vestsiden av fjellet var bratt og steinete. Men så imponerende å stå inne i hullet, nesten litt nifst med den høye og ville steinhvelvingen over oss.

Torghatten Camping lå nydelig til omgitt av et usannsynlig vakkert skjærgårdslandskap med hvite strender, turkisblått vann, grønn vegetasjon og fjellene som bakteppe.

 

På veien mot Brønnøysund måtte vi bare stoppe og feste noe av det vakre landskapet til kameralinsen
Framme på Torghatten Camping - en plass i solen
Vi tok beina fatt langs stien som gikk langs sjøen og rundt hele fjellet Torghatten med sitt karakteristiske hull
Vakkert skjærgårdslandskap langs stien rundt Torghatten
Hver kveld ved 18 tiden passerer Hurtigruta på vei fra Brønnøysund og sørover
Utsikt ut over kysten fra stien som går til toppen av Torghatten
Den nordnorske kysten er vakker i sommersola
Et steinkast fra campingen fantes mange innbydende bukter og viker med hvit sand og turkisblått vann

 

Så var det hullet i Torghatten som skulle utforskes. Turen opp er ikke så lang, men forholdsvis bratt i ulendt terreng. Det var ganske spektakulært å komme opp på toppen av steinura og se tvers igjennom fjellet. Hullet i Torghatten er 35 meter høyt, 160 meter langt og 20 meter bredt. Det var en ganske spesiell opplevelse å stå inne i hullet omgitt av den høye steinhvelvingen – nesten en slags “creepy” følelse – tenk om det løsnet en stein…..

 

Nesten oppe - ei stor steinur må forseres det siste stykket opp til hullet
Inngangen til hullet gjennom fjellet
Hullet i Torghatten - et naturens mesterverk
Hullet var dominert av store steinblokker
Utsikten ut over havet fra toppen av hullet var utrolig flott
Stien tilbake til campingplassen gikk forbi vakre bukter med turkisblått og klart vann