Havn, marina og camping i ett, steinstøtter skuende ut over havet og færgefart til små danske øysamfunn hvor livet går litt saktere…..

 

Etter Møn var det duket for et opphold på naboøya Falster.  Regn igjen, mao greit kjørevær.  Marielyst på Falster har flere campinger, vi prøvde to av dem før vi gav opp og dro videre.  Campingplasser som har stengt resepsjonen i flere timer midt på dagen i juli måned – ikke særlig publikumsvennlig.

Vi parkerte likevel bilen og tok en titt rundt på Østersøparken Camping i påvente av at resepsjonen skulle åpne igjen.  Et nødvendig behov meldte seg, heldigvis kan man si, et sanitæranlegg som stinket gammel urin gjorde at vi uten å nøle kjørte derfra og prøvde neste camping.  Hva er det med campingplassene i Marielyst – denne hadde også stengt resepsjon og virket forøvrig helt utdødd. 

Falster får bli en annen gang, og kanskje et annet sted enn Marielyst – vi satte iallefall kursen mot Lolland og Kragenæs Camping og Marina – dette var noe annet.  Superhyggelig dansk dame i resepsjonen, flott camping i direkte tilknytning til gjestehavn og marina, og til alt overmål plass i første rekke med utsikt mot havna og ferjene til Fejøog Femø.  Været gikk seg til, og det ble anledning til både sykkelturer og fotturer, både på fastlandet og over på naboøya Fejø, forøvrig en dansk perle. 

Kragenæs var et lite sted, bestående av campingplassen, marinaen, fergehavnen, en købmand som forøvrig var rene krambua, og et spisested av litt ubestemmelig karakter.  Første kvelden ble det stegt flæsk her, som måtte betales med kontanter siden stedet ikke hadde bankterminal…  Ved Kragenæs finnes også Dodekalitten – flere høye steinstøtter satt opp i en sirkel – skuende ut over havet og med trolsk musikk strømmende opp fra bakken.  Veldig fascinerende.

 

Parkert i første rekke på Kragenæs Havn og Marina, der vi kunne følge ferjene til Fejø og Femø som kom og gikk hele dagen
Koselig båthavn rett ut av campingen
Idylliske omgivelser både for veifarende og sjøfarende gjester

 

Og så var det Dodekalitten da.  Noe lignende har vi aldri sett noe sted, bortsett fra på bilder fra Påskeøya.  Nettopp med inspirasjon blant annet derfra er disse steinstøttende skapt, hver 7-8 meter høye og satt i en sirkel med ansiktene mot hverandre.  De er plassert på en høyde med utsikt over Smålandshavet, og skal gi alle som oppsøker dem en følelse av storhet, nærhet og skjønnhet.  Monumentene synger, det er lydanlegg i bakken som skaper en nesten ubeskrivelig stemning når den trolske musikken strømmer opp fra grunnen.

 

Et unikt kunstverk
Taus og skuende ut over havet

 

En av dagene vi var i Kragenæs tok vi syklene med oss på ferja over til den lille øya Fejø som vi kunne se over til fra campingen. Fejø skuffet ikke, vi var ikke mer enn syklet i land før vi ante at på et slikt sted går livet litt saktere…..Øya åndet av ro og stillhet, og noe vi la merke til med en gang var at her hilste alle på oss, om de gikk, syklet eller møtte oss i bil.  En skikk på øya leste vi i ettertid, her hilste man på alle.  På Fejø er eplene i fokus, vi kom forbi lange rekker av frukttrær  som blir til velsmakende eplesider.  Fejø var en opplevelse, og velsignet med godt vær nøt vi timene på den lille øya ute i Smålandshavet, en 20 minutters fergetur fra fastlandet.

 

Epletrær så langt øyet rekker. Fejø er kjent for velsmakende epler som det framstilles eplesider av – en betydelig næringsvei på øya

Den grunne bukta som forbinder Fejø med Skalø - veien ut dit går over en smal landtange
Idyllisk på Fejø
Dybvig havn - hyggelig gjestehavn hvor vi spiste nista innkjøpt på øyas eneste dagligvarebutikk

Fejø Mølle med kafe og uteservering

Et utvalg av lokale produkter på Fejø - marmelader i mange varianter
Og hva er mer dansk enn en sjarmerende kro langs veien - Fejø Kro