En usedvanlig fin og varm septembersøndag satte vi oss på sykkelsetet og tråkket de 34 kilometrene som utgjør en fin rundtur på to hjul mellom Grimstad og Lillesand.

 

Vi parkerte Hymeren hos Nortrip-verten Norsk Hagebruksmuseum på Dømmesmoen utenfor Grimstad, midt i et flott og frodig parkområde omgitt av både vakre bygninger og vakker vegetasjon.

Syklene kom fram, og første etappe av denne flotte rundturen gikk gjennom bygatene ned til havna i Grimstad, der det ble stopp med is på bryggekanten. Gamle E-18 gikk tidligere gjennom Grimstad sentrum, vi fulgte den gamle Europaveien ut av byen og gjennom landlige områder, Veien gikk videre forbi Reddalskanalen og Nørholmen og ned mot det flotte friluftsområdet ved Svennevik bru. Vi fulgte gamle E-18 et stykke til før vi kom til Kaldvild Gård og ble ledet inn på Kongeveien som er en del av den gamle Vestlandske Hovedvei.  

Denne gamle veistrekningen viste seg å være et kapittel for seg. Deler av veien er ikke farbar med bil, og var utrolig kupert med bratte stigninger og like bratte utforbakker. Selv med el-sykler måtte vi av syklene på et par av de heftigste stigningene, løs grus gjorde pedaltråkket umulig helt til topps. Bratt opp og ned til tross, denne 8 km lange veistrekningen var et flott kulturminne å bevege seg gjennom. Den siste utforbakken langs Kongeveien ble forsert, og vi var ute på riksveien igjen og tok fatt på de siste kilometrene tilbake til den vakre parken på Dømmesmoen, der vi blant annet tok en titt på dem 4-500 år gamle Dømmesmoeika.

Det ble en flott søndagstur på sykkelsetet i et usedvanlig varmt og fint septemberværet. Rundturen er 34 kilometer på veier der trafikken er helt eller delvis fraværende, men uten el-sykler ville nok deler av den gamle Kongeveien være tung å forsere med alle sine bratte partier…….

 

Første stopp havnefronten i Grimstad i flott og varm septembersol
Vi har syklet ut av byen og kommet til de fine og sjønære områdene ved Groos
Gamle E-18 tok oss videre forbi yndige lamaer på beite
Reddalskanalen med gammelt brufeste og en båt på vei gjennom kanalen
Gamle E-18 går forbi Nørholmen - dikteren Knut Hamsuns hjem
Fint innerst i Bufjorden der Nørholmen ligger
Friområdet ved Svennevik Bru - innerst i Kaldvellfjorden
Svennevik Bru langs gamle E-18 - tidligere en populær fricamp som nå er stengt for nattparkering med bobil
Vi har kommet til Kaldvild der den gamle Kongeveien åpenbarte seg i vakre omgivelser
Gammel ferdselsåre opprinnelig bygget ca 1790
Veien følger vassdraget innover med tilrettelangt fiskekplass
Gammel ferdselsåre opprinnelig bygget ca 1790
Gamle stabbesteiner - fortidens rekkverk langs veien
Vestlandske hovedvei der den krysser over Reddalskanalen
Tilbake på Dømmesmoen der parkområdet tok seg flott ut i septembersola
Her holder Norsk Hagebruksmuseum til
Den hule Dømmesmoeika som er 4-500 år gammel