Stavanger har vi knapt vært i. Bortsett fra ombordkjøring i englandsferja som gikk herfra på 90 tallet, pluss en aldri så liten lynvisitt i byen for et ukjent antall år siden.

 

Men nå hadde vi lyst til å ta en litt bedre titt på denne storbyen i vest, Norges 4. største. Hymeren ble parkert på hyggelige Mosvangen Camping som ligger idyllisk til ved Mosvatnet et par kilometer fra Stavanger sitt bysentrum. Mosvangen bød på  fine friluftsområder i kjølig aprilvær, kveldsturen rundt vannet gikk i raskt tempo for å holde varmen…

Syklene tok oss enkelt inn til selve byen, der sjarmen først og fremst var lokalisert i områdene rundt Vågen. Vi ville jo oppleve Gamle Stavanger med sin trehusbebyggelse bestående av 173 hus fra 17 og 1800 tallet – alle vernet og noen få fredet. Vandringen gjennom de trange, brostiensbelagte og bilfrie gatene gav oss nesten assosiasjoner til hvitkalkede greske landsbyer.  Idyllisk og sjarmerende, det var ikke vanskelig å se at innbyggerne her var glade i alt som vokser og gror. Et par måneder fram i tid vil nok både krukkevekster og hagevekster stå i fullt flor og pryde denne unike bydelen.

Men Stavanger er langt fra bare hvite trehus og brostein. Breiavatnet midt i byen med hvite benker, idyllisk gangsti rundt og et yrende fugleliv måtte vi jo ta en titt på.  Fra vannets ene vårblomstrende bredd raget en skyline en storby verdig – det bygges høyt i Stavanger også.  I den særdeles friske nordvesten som herjet Stavanger denne apriltirsdagen syklet vi forbi store åpne torv, moderne bygninger med glassfasader og innbydende uteserveringer langs en fargerik husrekke ved Vågen.  Men utepils i både stiv og sterk kuling er ingen god kombinasjon – det får vi ha tilgode til en annen gang. 

 

Hyggelig campingplass i Stavanger
Mosvatnet i fint kveldslys
Turstien rundt Mosvatnet ble flittig brukt av joggere som kunne trimme i naturskjønne omgivelser
På tur rundt Mosvatnet
Vi har parkert syklene og begitt oss inn i Gamle Stavangers bratte og smale gater
Frodig vegetasjon preget de små hageflekkene mellom husene
Krukkevekster prydet mange inngangsparti
Idyll bak et hvitmalt stakittgjerde
Velholdte hus i en unik bydel
Gamle steinmurer og smale trapper mellom gamle hus
Det er ikke bare Sørlandet som kan skilte med hvitmalte hus med blå dør og krysspostvinduer
Store glassflater og moderne arkitektur - en kontrast til Gamle Stavanger
Torvet ned mot Vågen
Fargerik husrekke med hyggelige uteserveringer
Våren er på plass i Stavanger