Skal man helt til topps i Danmark er ikke Himmelbjerget stedet. Hvem har ikke hørt navnet - og forbundet det med Danmarks høyeste punkt.... Selv om Himmelbjerget kommer et stykke ned på listen over Danmarks høyeste topper - er det liten tvil om at navnet er velkjent for de fleste av oss.

 

Møllehøj er Danmarks høyeste topp med sine 170 meter over havet. Men det var ikke dit vi skulle denne aprilsøndagen. Vi hadde sett oss ut høydedraget ved Silkeborgsøerne som målet for dagens utflukt på sykkelsetet. Fra tilholdstedet vårt på Birkhede Camping syklet vi de 9 kilometerne fram til Himmelbjerget. Sykkelturen gikk gjennom dansk åkerlandskap med eimen av gjødsel hengende over markene – det er vår i Danmark. Himmelbjerget rager 147 meter over havet, med et iøyefallende tårn på toppen. Stedet er et velkjent utfluktsmål, noe store parkeringsarealer, et parkligende område, hotell, iskiosk og souvenirbutikk vitner om. Vi skjønner godt danskene som legger søndagsturen hit med medbragt niste som kan nytes i fine omgivelser. 

I norsk målestokk er jo ikke disse danske høydedragene så mye å bry seg om. Men vi er jo i Danmark, og fint å nyte utsikten ut over landskapet fra en av disse toppene, selv om Himmelbjerget altså langtfra er den høyeste.

Veien mot Himmelbjerget og tårnet på toppen
Tårnet på toppen av Himmelbjerget er 25 meter høyt - reist i 1874 til minne om den danske Kong Frederik VII
Fine grøntområder ved Himmelbjerget
Fra toppen ser man viden omkring i det danske Søhøilandet
På veien mot Himmelbjerget hadde vi en stopp i huggelige Ry hvor rutebåtene som går forbi Himmelbjerget legger til
Fint langs vannkanten i Ry
Vi kom over ei båthavn i Ry - litt usikre på om båtene her bare ferdes rundt på Silkeborgsøerne - eller om vannveiene har forbindelse til havet...