Etter noen heller kjølige og vindige dager midt i påskeuka bestemte værgudene seg for å spille på lag med både oss og alle andre som hadde tatt turen til Stavern denne langfredagen. Sol og fine temperaturer og ikke ei sky i sikte, det er slik vi vil ha påskeværet.

 

Stavern Folkehøgskole er et utmerket sted å legge seg inn med bobilen hvis vi er i Stavern. Store gressarealer med plass til mange, og med strøm, vann og tømming tilgjengelig. Det fylte seg godt opp med bobiler utover i påskedagene – det var mange som ville nyte påska i Stavern. Folkehøgskolen ligger sånn cirka midt mellom sentrum og de flotte områdene utover mot Rakke Fort der kyststien passerer.  Vi tok syklene fatt både til sentrum og ut mot fortet, der utsikten ut over havet er formidabel.

Vi ble fortalt at i påska skal “alle” til Stavern. Mulig det er noe i det, både i sentrum og områdene ved Fredriksvern var særdeles folksomme denne langfredagen. Folk smilte om kapp med sola, her var mennesker i alle aldre som spaserte i finværet, besøkte kunstutstillingene, nøt mat og drikke på uterestaurantene, gikk på bruktmarked, spiste softis, nøt vårsola på en benk ved sjøen og mye, mye mer. Stavern er en hyggelig liten kystby som viste seg fra sin beste side mens vi alle nøt påskesola.

 

Torvet i Stavern, der det var rigget til et stort bruktmarked i påskesola
Et påskepyntet Fredriksvern - 1800 barnehagebarn fra hele kommunen står bak den årlige pyntingen til påske
Det finnes mange flotte bygninger på Fredriksvern
Et kunstnerisk innslag av robåter på høykant på Fredriksvern
Flotte steinskulpturer har fått sin plass på Fredriksvern der det tidligere stod luftvernskyts
Utsikt fra en liten høyde på Fredriksvern innover mot byen
Minnehallen - et velkjent landemerke som er reist for å minnes alle sjøfolken som omkom under første og annen verdenskrig
En by som Stavern med sine tradisjonen innen sjøfart må jo ha sitt anker på bryggekanten
Redningsskøyta har fast kaiplass midt i byen
Gjestehavna med fortøyde båter i påskesola
En fredelig oase i Stavern
Det var folksomt på uteserveringene i solskinnet

 

Rakke Fort, som ble bygget av tyskerne under krigen, ligger rett utenfor sentrum. Området er et eldorado for turgåere, med sitt nettverk av stier og gangveier. Den 35 km lange kyststien i Brunlanes starter i Stavern og passerer området ved fortet, som har en flott beliggenhet i svabergsområdet ut mot sjøen. Er man i Stavern er det nesten obligatorisk med en tur ut hit – den smekkfulle parkeringsplassen ved fortet vitnet om at mange var i området denne dagen.

 

Rakke Fort - med fin utsikt ut over holmer og skjær
Stor kompassrose på toppen av Rakke Fort