Danmark - lenge siden nå - faktisk to og et halvt år siden vi sist var her med Hymeren. Vi vet jo alle grunnen til det, men endelig var det legalt igjen å besøke våre danske naboer. Etter endt Oslobesøk kjørte vi de 13 milene ned til Larvik og tok Superspeed over til Hirtshals.

 

Mørkt var det da ferja klappet til kai klokka kvart over ni om kvelden. Noen lang kjøretur fristet ikke på den tiden av døgnet. 2 km fra Hirtshals fant vi nattelosji ved avkjøringa til Skagen, før ferden dagen etter gikk videre opp til byen på toppen af Danmark – velkjente Skagen. Selv om byen på toppen er besøkt utallige ganger både med sykkel og med personbil, var det faktisk første gangen vi var her med Hymeren.  Grenen Camping var åpen og belagt med både tyskere, dansker og en og annen nordmann. Ideell beliggenhet med gåavstand både til Grenen og til sentrum av Skagen.

Grenen er Danmarks nordligste punkt og stedet der to hav møtes. Bølgene fra Skagerrak og Kattegat slår mot hverandre her ytterst ute ved spissen. Det var meldt kraftig vind den dagen vi snørte igjen hetta på vindjakka og begav oss til fots langs stranden og ut til Grenen. Ruskeværet satte en ekstra spiss på opplevelsen av dette nordligste punktet i landet. Men Skagen er ikke bare sand og klitter og hav og en værhard nordspiss. Byen kan by på et hyggelig sentrum med gågate og alle sine gule Skagenhus med de karakteristiske hvite tegningene på taksteinene. Havna i Skagen, om sommeren smekkfull av båtturister – nå i slutten av september ganske tom. Men serveringsstedene langs havna holder fremdeles åpent – vi får liksom ikke den ordentlige Skagen-følelsen før vi har slått oss ned med en matbit ved et av bordene her.  

Vi ble i Skagen i to dager før vi brøt opp fra Grenen Camping og satte kursen mot vestkysten og et annet velkjent sted i Danmark – badebyen Blokhus ved Vesterhavet.

Fricamp på Kløvermarken ved avkjøringa til Skagen
Så var det endelig Skagen igjen - og en matbit ved de velkjente røde pakkhusene ved havna
På vei mot Grenen - før vinden har fått skikkelig tak
Det liggere flere bunkere fra krigens dager langs stranda ut mot Grenen
Rullestein som fungerer som bølgebrytere langs stranden
Det Grå Fyr, Danmarks nest høyeste med sine 46 meter
Nordspissen av Danmark der to hav møtes
Den evige vinden har formet render i sanden på Grenen
Det danske klittelandskapet er vakkert
Skagens velkjente gule murhus
Det finnes kontraster til alle de gule Skagenhusene
Gågata i Skagen med en av de mange spesialbutikkene
Vippefyret - en navigasjonslysmekanisme som skulle vise vei for skipstrafikken forbi grunnene ved Grenen
Grenen Camping med sin beliggenhet i klittelandskapet