Fra flotte Hjo ved Vätterns vestlige bredd kjørte vi rundt sydenden og oppover langs østbredden av Sveriges nest største innsjø.

 

Her ligger byen Gränna med de bratte gatene, ferjehavn til idylliske Visingsø, store arealer ned mot innsjøen som blant annet rommer en stor campingplass, bobilparkering og flere spisesteder rundt havna.

Vi slo oss til på Gränna Camping ut mot innsjøen, blåste nesten bort den første dagen, opplevde Visningsø, vandret blant polkagriskokerier i Grännas bratte bygater og oppdaget smultronstället Rasmus Kvärn en sykkeltur sydover langs Vättern fra Gränna.

 

Havna i Gränna med byen i bakgrunnen
Sted for kunsthåndverk i havna
Havneområdet i Gränna var veldig fint tilrettelagt
Sommeridyll ved Vättern

 

Gränna by var også verd et besøk. En hovedgeskjeft her så ut til å være tilvirking av det stripete sukkertøyet polkagriser. I byen fantes det mange steder for salg og koking av dette fargerike sukkertøyet. Gatene i Gränna var bratte, med en hovedgate som skar gjennom byen på langs, med sidegater både oppover og nedover. Der det ikke var polkagrisutsalg, fantes det gjerne en iskafe, men i kald vind og oveskyet vær fristet det ikke så veldig med is på uteserveringene.

 

De serverte mye søtt i Gränna
Hadde sola skint ville dette være et perfekt sted for en is.....
Her framstilles det både is og sjokolade
Et av byens mange polkagriskokerier
Torget i Gränna sett ovenfra

 

Gränna skjulte flere herligheter. En sykkeltur sydover langs innsjøen bragte oss til idyllen Rasmus Kvern – det svenske ordet smultronställe må vel være ganske betegnende for dette sjarmerende stedet vi kom over langs veien….

 

En liten svensk sommeridyll
Gamle kvernsteiner
Rasmus Kvärn - bygninger som rommer kverna
Svensk smultronställe ved Rasmus Kvärn
En rød liten stuga langs sykkelveien fra Rasmus Kvärn og tilbake til campingen