Stavanger har vi knapt vært i. Bortsett fra ombordkjøring i englandsferja som gikk herfra på 90 tallet, pluss en aldri så liten lynvisitt i byen for et ukjent antall år siden.

Men nå hadde vi lyst til å ta en litt bedre titt på denne storbyen i vest, Norges 4. største. Hymeren ble parkert på hyggelige Mosvangen Camping som ligger idyllisk til ved Mosvatnet et par kilometer fra Stavanger sitt bysentrum. Mosvangen bød på  fine friluftsområder i kjølig aprilvær, kveldsturen rundt vannet gikk i raskt tempo for å holde varmen…

Syklene tok oss enkelt inn til selve byen, der sjarmen først og fremst var lokalisert i områdene rundt Vågen. Vi ville jo oppleve Gamle Stavanger med sin trehusbebyggelse bestående av 173 hus fra 17 og 1800 tallet – alle vernet og noen få fredet. Vandringen gjennom de trange, brostiensbelagte og bilfrie gatene gav oss nesten assosiasjoner til hvitkalkede greske landsbyer.  Idyllisk og sjarmerende, det var ikke vanskelig å se at innbyggerne her var glade i alt som vokser og gror. Et par måneder fram i tid vil nok både krukkevekster og hagevekster stå i fullt flor og pryde denne unike bydelen.

Men Stavanger er langt fra bare hvite trehus og brostein. Breiavatnet midt i byen med hvite benker, idyllisk gangsti rundt og et yrende fugleliv måtte vi jo ta en titt på.  Fra vannets ene vårblomstrende bredd raget en skyline en storby verdig – det bygges høyt i Stavanger også.  I den særdeles friske nordvesten som herjet Stavanger denne apriltirsdagen syklet vi forbi store åpne torv, moderne bygninger med glassfasader og innbydende uteserveringer langs en fargerik husrekke ved Vågen.  Men utepils i både stiv og sterk kuling er ingen god kombinasjon – det får vi ha tilgode til en annen gang. 

25. april 2023

En broket forsamling av campinggjester på Mosvangen
Hyggelig campingplass i Stavanger
Mosvatnet i fint kveldslys
Turstien rundt Mosvatnet ble flittig brukt av joggere som kunne trimme i naturskjønne omgivelser
På tur rundt Mosvatnet
Vi har parkert syklene og gitt oss inn i Gamle Stavangers bratte og smale gater
Frodig vegetasjon preget de små hageflekkene mellom husene
Krukkevekster prydet mange inngangsparti
Idyll bak et hvitmalt stakittgjerde
Velholdte hus i en unik bydel
Gamle steinmurer og smale trapper mellom gamle hus
Det er ikke bare Sørlandet som kan skilte med hvitmalte hus med blå dør og krysspostvinduer
En liten oase i gamlebyen i Stavanger
En ny sommer er på trappene
På rekke og rad
Store glassflater og moderne arkitektur - en kontrast til Gamle Stavanger
Torvet ned mot Vågen
Fargerik husrekke med hyggelige uteserveringer
Breiavatnet med en skyline en storby verdig
Våren er på plass i Stavanger