IMG_8410
Etter endt stolpejakt i Eiken og overnatting i historiske omgivelser ved Tingvatn Fornminnepark dro vi dagen etter nedover dalføret til vi kom til den lille bygda Kvås.

Kvås er vel mest kjent for Nasjonalt Villakssenter Kvåsfossen. Lygna som skal være ei god lakseelv renner forbi her, og ved Kvåsfossen er det bygget et senter med ei laksetrapp slik at fisken kommer seg  gjennom fossen  og videre oppover i vassdraget. Men det var ikke laks vi var ute etter, men derimot stolpejakt langs Kvåsrunden, ei 8 km lang turløype langs den samme lakseelva. 

Vi satte fra oss Hymeren på parkeringsplassen til Villakssenteret. Nå utenom sesongen er åpningstidene ganske begrenset, i dag var det stengt – så veldig god plass til oss her. En annen gang kunne det kanskje vært artig å besøke senteret i åpningstiden for å se laksen ta seg opp gjennom laksetrappa.  

Men i dag var det altså Kvåsrunden og stolpejakten som gjaldt. I flott og solrikt septembervær ble det en fin runde nedover langs elva, over hovedveien og tilbake igjen på andre siden. Det meste av runden gikk i fin natur, kun et lite stykke på hovedveien.  Deler av runden gikk gjennom beiteområder, der sauene ble litt vel nærgående, kanskje hadde de lyst til å slå følge ut gjennom husdyrgrinda som gjerdet inne beitemarkene. 

2. september 2022

IMG_8400
Nasjonalt villakssenter i Kvås med fin plassering ved Kvåsfossen
IMG_8401
Lygnaelva går i stryk nedover, men lite vannføring i elva nå etter en nedbørsfattig sommer
IMG_8403
IMG_8405
Gammel løe langs Kvåsrunden i fint septembhrsolskinn
IMG_8406
Turveien gikk gjennom gammel utmark
IMG_8407
Det er lite vann i Lygna
IMG_8408
IMG_8409
Gjennom skogen i Kvås på jakt etter stolper
IMG_8410
IMG_8411
Det var en riktig fin septemberdag med blankt vannspeil og hvite skydtter på himmelen
IMG_8412
IMG_3506
sauene kunne visst tenke seg å slå følge videre på stolpejakten
IMG_8415
Gangbro over elva rett nedenfor laksesenteret