IMG_4034
Ölands store Alvar - det er nesten noe uendelig over dette området som utgjør nesten en fjerdedel av øya. Alvaret er vernet av svenske myndigheter og har fått sin plass på Unesco´s verdensarvliste.

For oss som besøkte Öland for første gang var en tur ut på alvaret bare helt obligatorisk. Vi gjorde et forsøk en av de første dagene som endte i et kraftig regnskyll. Heldigvis stabiliserte været seg betraktelig, og den siste uken vi var på øya fikk vi oppleve alvaret under helt andre værforhold. Vi erfarte ganske fort at å fricampe på Öland hadde sine begrensninger, men ved Resmobacken finnes en flott plass med både utsikt og et fint utgangspunkt for en sykkeltur langs en av veiene som krysser dette flate og karrige området. 

Hele alvaret består av kalksteinsgrunn med et tynt jordlag over. Så og si helt flatt er det her, og med sparsom vegetasjon så langt øyet rekker. Denne sommeren har vært spesiell tørr på Öland, noe som også alvaret bar preg av. Mye av området brukes som beitemark – både kyr og sauer på beite så vi flere steder. For botanisk interesserte skal alvaret være hjem for flere vekster som bare finnes her. Alvar betyr egentlig skogløse sletter på kalkgrunn – det var virkelig et åpent landskap vi syklet gjennom. Et og annet lite skogholt fantes jo, men vinden fikk godt tak over de endeløse slettene. Vi syklet langs den snorrette veien i retning Möckelmossen, en grunn innsjø midt ute på alvaret som i anledning tørkesommeren  var så og si borte. Vi parkerte syklene ved en flott anlagt parkeringsplass og begav oss til fots ut i det store intet – det føltes iallefall sånn omgitt av åpent slettelandskap så langt øyet rakk – og med den fineste blå sommerhimmelen velvet over oss. 

11. august 2022

IMG_4026
Resmobacken - et flott sted for fricamping på Öland
IMG_4028
Ved fricampingen på Resmo fantes en av Ölands mange stubbkvarnar
IMG_4032
Veien over alvaret - nesten inn i uendeligheten
IMG_4034
Steingjerder så vi overalt på Öland - også på alvaret
IMG_4033
Typisk trapp for å komme seg over steingjerdene
IMG_4035
Alvaret - på Unesco´s verdensarvliste
IMG_4036
Langs veien var det anlagt en plass for parkering både for personbiler og bobiler, med benker og bord, toaletter og informasjonstavler
IMG_4068
Blåklokker som klorer seg fast i det karrige jordsmonnet
IMG_4063
Stort sett sparsom vegetasjon langs gangveien ut til innsjøen Möckelmossen
IMG_4060
IMG_4045
Veien ut mot Möckelmossen - delvis laget i tre
IMG_4044
IMG_4052
Ute ved innsjøen var det laget til en utsiktplattform - selve sjøen så vi lite til etter tørkesommeren
IMG_4051
IMG_4048
IMG_4047
IMG_4056
Trassig lite tre som har funnet rotfeste i den grunne jorden
IMG_4055
Ölands store og flate alvar
IMG_4054