IMG_3302
Öland, denne lange og smale øya utenfor Sveriges østkyst har vært et ønskemål i flere år. Forsommeren 2020 var blinket ut som et bra tidspunkt for å ta turen dit. Men dengang ei, 2020 ble som kjent året da alle ferierte på hjemmebane......

Ting har heldigvis normalisert seg siden den gang, endelig var det dags for å forsere Ölandsbroen og  bli kjent med denne øya som er mange svenskers absolutte favoritlferiemål. Det er enda juli, vi er blitt fortalt at på Öland er det folksomt i denne feriemåneden. For å slippe å lete rundt etter egnet overnatting de første par nettene hadde vi på forhånd booket plass på Eriksöre Camping noen kilometer utenfor Färjestaden. Her hadde vi et fint utgangspunkt for sykkelturer i området. Det var varmt og fint da vi kom til Öland – den første dagen her ble brukt til ingenting – bare slappe av etter en lang kjøretur og legge litt planer for de neste par dagene.

Syklene er som vanlig med oss, og dagen etter  ble det salet på sykkelsetet. Fra sykkelstien som går sydover på øya svingte vi østover og innover på øya. Her kom vi til den lille landsbyen Vickelby med hyggelige  hus og stokkroser og ei bygate som var like sjarmerende som i turistbrosjyren.

Ölands Store Alvar dekker mye av øyas sørlige del. Fra landsbyen Vickelby syklet vi videre i høyden innover dette store platået dekket med grunn vegetasjon. Vi hadde kurs østover, men da vi snudde oss og kikket vestover var det mørke skydekket bak oss såpass truende at vi valgte å snu.  Litt for sent, før vi nådde tak over hodet styrtet regnet ned, og vi som ikke tok med oss regntøy.  Vel, vel – Resmo Krukmakeri forbarmet seg over oss og gav oss ly til regnværet hadde gitt seg, men noen tur videre innover Alvaret ble det ikke den dagen….

Färjestaden på Öland ligger ikke langt fra Ölandsbroen – hit syklet vi på kort tid fra basen vår på campingplassen. Kjøpesenter, bobilparkering, Icabutikk og Systembolaget var greit nok det, men desto mer hyggelig var de sjønære områdene i den samme Färjestaden. Vi gjorde det vi skulle i byen ved Ölandsbroen før vi satte kursen sydover på øya.

26. juli 2022

IMG_3672
Basen vår for de tre første dagene på Öland, Eriksøre Camping noen få kilometer utenfor Färjestaden
IMG_3657
Omgivelsene skal utforskes - Karlevistenen - runestein fra 1000 tallet
IMG_3296
Den første sykkelturen på ölandske veier tok oss opp til Vickelby -en liten og idyllisk landsby
IMG_3298
I Vickelby kan man ta inn på pensjonant om man vil
IMG_3662
Rødt er en farge vi finner på utallige svenske stugor, som her i Vickelby Bygate
IMG_3665
Stokkrosene blomstrer bak ölandske steingjerder i Vickelby
IMG_3666
IMG_3669
Veien som krysser det store alvaret på Öland
IMG_3667
Ölands alvar med et av de utallige steingjerdene
IMG_3671
IMG_3300
En av Ölands mange väderkvarnar, eller stubbekvärnar som de også kalles
IMG_3301 2
Fin utsikt fra høyden der en av de mange kvernene står
IMG_3680
Badebrygge ved Eriksöre camping - uten at vi benyttet den.....
IMG_3675
Kalmarsund - vi kan såvidt skimte bebyggelsen i Kalmar på fastlandet
IMG_3676
IMG_3682
Sykkeltur inn til Färjestaden - før selve bebyggelsen kom vi forbi fine friområder ut mot Kalmarsund
IMG_3684
IMG_3685
Badebrygge i Färjestaden - kanskje litt for mye vind til at det fristet å bade....
IMG_3687
IMG_3688
Färjestaden har sin gjestehavn med plass til ferierende på egen kjøl