IMG_3492
Det er midt på sommeren, himmelen er blå, sola skinner og temperaturene er langt oppe på 20-tallet. Vi er i Karlsborg, litt sånn skuelystne fra sidelinjen til svenskenes feiring av midtsommeren, som er er stor ting her i Sverige

Det kunne virke som om hele Sverige var på beina disse vakre midtsommerdagene. Vi fikk plass på Karlsborg Stellplass, som ligger fint plassert ut mot innsjøen Bottensjøen, der båtene trafikkerer forbi på sin vei til eller fra Vättern. Plassen ble etterhvert helt fullsatt, både av forventingsfulle svensker som skulle feire midtsommer, men også tyskere uten tanke for noe annet enn at de var på ferie og trengte et sted å stå for ei natt eller to.

Karlsborg er en hyggelig liten by som ligger mellom innsjøene Bottensjøen og Vättern. Særlig ut mot Vättern finnes fine badestrender for de som vil dyrke den slags aktiviteter. Vi syklet forbi strendene, men gjorde ikke noe mer ut av dette enn å nyte det fine sommerværet. På en stor odde ut i Vättern ligger Karlsborg Festning, området er så stort at det er vanskelig å danne seg noe inntrykk av det. Vi måtte bare nøye oss med å sykle gjennom de brede alleene omkranset av mektige bygninger som så ut til å være svært godt vedlikeholdt. Et knudrete torg belagt med brostein virket helt utdødd, men så viste det seg jo at midtsommerdagen i Sverige er en rød dag, da er det meste stengt slik at folk skal få anledning til å feire midtsommeren.

Karlsborg har sin festplass kloss inntil Göta Kanal. Hit valfartet folk utpå midtsommerdagen for å delta i feiringen. Her bidro spillemenn til det musikalske innslaget. Midtsommarstången lå klar til å dekoreres med grønt løv og blomster. Pyntingen stod folkedraktkledde svensker for, før stangen ble reist på høykant og dansen rundt kunne begynne. For oss nordmenn artet det hele seg nesten som vår syttende mai, med festkledde mennesker, dans og musikk, basarboder (vi tok lodd men aner ikke om vi vant noe), og etterhvert forskjellige leker og underholdning for barna. 

Vi tilbragte 3 solrike og varme dager i Karlsborg, der bivåningen av midtsommerfesten nok ble et høydepunkt – ikke minst værmessig ble denne dagen en skikkelig høydare. Med disse dagene i Karlsborg satte vi punktum for en fin og minnerik ferd langs Göta Kanal – og satte kursen sakte med sikkert hjemover igjen. 

24. juni 2022

IMG_3526
Våre svenske bobilnaboer hadde pyntet bordet mellom bilene med blomster og flagg for å feire midtsommerdagen
IMG_3533
Midtsommerstangen pyntes
IMG_3535
Spillemenn som sørger for det musikalske innslaget
Midtsommerstangen - symbolet på den svenske feiringen av midtsommer
IMG_3543
Dansen går rundt stangen
IMG_3544
Svenske folkedrakter - minner jo litt om våre bunader
IMG_3522
Karlsborg er mer enn midtsommerfeiring - langs Vättern finnes mange små strender
IMG_3513
Kanalen som forbinder Vättern og Bottensjøen
IMG_3514
Båtliv langs Göta Kanal i Karlsborg
IMG_3511
Karlsborg har også sin bro som må heves når båttrafikken skal gjennom
IMG_3509
Idyllisk langs kanalen som forbinder Vättern med Bottensjøen
IMG_3516
IMG_3496
Karlsborg Festning - som opptar et stort område ut mot Vättern
IMG_3499
Det brosteinsbelagte torget sentralt plassert inne på festningsområdet
IMG_3506
IMG_3495
Bygningene rundt Karlsborg Festning bar preg av å være godt vedlikeholdte
IMG_3520
Festningen i solrikt og varmt midtsommervær
IMG_3517
Gammelt militærfly utstilt på festningsområdet
IMG_3524
IMG_3505