Etter en flott pinsehelg med solen flommende over Ekebergsletta pakket vi sammen og dro mot svenskegrensa. Etter et kort handlestopp i Ørje kjørte vi mot Vänern, rundet nordenden og dro videre mot et av Sverige største turistmål, nemlig Göta Kanal.

Men før vi kom så langt, stoppet vi for natten ved en liten perle av et sted utenfor Grums, ved en fjordarm til Vänern. Her var det aldeles gratis å stå, med bredsida mot vannet og lupiner i blomst ved bredden. Grums kommune hadde til og med vært så snille å slå gresset så vi riktig kunne nyte junisola med utsikt ut over vannet.

Dagen etter kjørte vi til Lyrestad, et lite tettsted ved Göta Kanal. Lyrestad ligger strategisk plassert midt mellom der kanalen starter i Sjötorp, og idylliske Hajstorp med kafé ved kanalbredden. Bobilparkeringa i Lyrestad har plass til et tyvetalls biler, ikke alle er så heldige å få plass ved kanalbredden, men vi kom fram forholdsvis tidlig og kunne skru av tenninga få meter fra vannet som fløt dovent forbi.

Lyrestad har det som nok er blitt en sjeldenhet ved bobilplassene rundt omkring, et menneske – i dette tilfelle en sheriff, som kom rundt 3 ganger om dagen og pratet med folk og tok imot betaling – her var det kun kontant eller swish som gjaldt. Og vi som har basert alt på kortbetaling for lenge siden, heldigvis hadde vi en del euro liggende som rakk for 2 døgn. For å komme i mål med betaling for tredje døgnet måtte vi sykle til Töreboda og forsøke å huske hvordan man tok ut penger av en minibank. Men så fikk vi en fin sykkeltur langs Göta Kanal, det var jo derfor vi hadde reist hit…… 

Vi ble i Lyrestad i 3 døgn, den siste dagen syklet vi i motsatt retning mot Vänern og Sjötorp, der Göta Kanal starter. Fine sykkelveier løper parallelt med kanalen hele veien. Innimellom passer vi de små stedene med ei forseggjort bru over kanalen, de idylliske gule husene hvor slusevokterne holdt til i gamle dager, og sluseportene, som i dag stort sett betjenes med en fjernkontroll. 

9. juni 2022

Deilig sted ved Grumsfjorden der vi kunne stå gratis med kommunal velsignelse
Sommerens blomsterprakt ved fjorden
Vel framme i Lyrestad der en motorseiler utgjør et flott syn på Göta Kanal
Stille og fint ved kanalen i Lyrestad
Vi har satt oss på syklene, en kort tur fra Lyrestad ligger Norrqvarn med både bro over kanalen og sluser
Seilbåter på vei gjennom slusene ved Hajstorp
Göta Kanal traffikeres også av passasjerbåter som fyller plassen godt i slusekamrene
En av sluseportene ved Hajstorp
Det er ganske idyllisk i Hajstorp med broa over kanalen
Kafeen ved kanalbredden serverer deilige smørbrød og sprudlende cider
To av sluseportene ved Hajstorp
Sommerblomster ved kanalbredden i Hajstorp
Vi syklet videre mot Töreboda for å ta ut penger i minibanken der
Kanalen som flyter stille gjennom Töreboda

Lyrestad ligger strategisk plassert sånn omtrent midt mellom Sjötorp og Hajstorp – vi syklet i begge retninger, men ikke på samme dag.  Dagen etter at vi hadde en fin sykkeltur mot Hajstorp og Töreboda, slo yr.no seg litt vrang.  Sola som var lovet utpå dagen uteble, istedet var regnbygene ganske gjenstridige, så det ble litt «landligge» i påvente av at regnet skulle gi seg såpass at vi kunne ta syklene fatt mot Sjötorp der kanalen har sitt utgangspunkt ved Väners østbredd. 

Seilbåt på vei gjennom kanalen mot Sjötorp
Passasjerbåten Juno - de fleste sitter nok innendørs i det litt grå været denne dagen
Vi er framme i Sjötorp der seilbåter venter på å bli sluset gjennom og ut i Vänern
Den første sluseporten fra Vänern og inn i Göta Kanal
Her i Sjötorp starter Göta Kanal
Gjestehavna i Sjötorp
Sommerlig idyll ved Göta Kanal