Fra staselige Fredriksten Festning i Halden satte vi kursen oppover i Østfold langs Haldenvassdraget, forbi Kongsvinger og videre mot områdene ved Finnskogen. Dette er trakter vi aldri har vært i tidligere.

Det finnes flere sluseanlegg langs Haldenkanalen. Vi stoppet ved ett av dem – Strømsfoss Sluser – hvor det ligger en trivelig bobilparkering på en tange som deler kanalen i to der den renner ut i Aremarksjøen.  Kanaltangen Bobilparkering ble tilholdsstedet vårt dette døgnet – med utsikt til kanalen og slusene i Strømsfoss. Dagen etter dro vi videre oppover langs svenskegrensen med et stopp i Ørje og de gamle slusene der. Videre bar det oppover langs veien som også er sykkelrute nr 9 – den bærer sitt navn med rette – Villmarksvegen – det var mye øde og urørt natur vi kjørte gjennom. Etter Kongsvinger endret landskapet seg, her bar det preg av store områder med dyrket mark mens vi kjørte mot Kirkenær og tok av på Finnskogvegen. Nattens stopp ble et idyllisk sted i en glenne i skogen med utsyn over Frysjøen – her var det bare bølgeskvulp og fuglekvitter og suset av en og annen bil som kjørte forbi oppe på veien.

4. juni 2020

Hyggelige Kanaltangen Bobilparkering i Strømsfoss
De to slusene i Strømsfoss
Liten idyll ved slusa
Bassenget mellom de to sluseportene i Strømsfoss
En av de mange båtene som trafikkerer Haldenkanalen

Strømsfoss Mølle, som i dag er museum med egen kraftstasjon i underetasjen

Ved Strømsfoss fant vi også eventyret om de tre bukkene bruse og trollet under brua
Strømsfoss Kraftverk som utnytter det 2,5 meter høye vannfallet i Haldenkanalen
Kanalen ved Strømsfoss i det fine kveldslyset
Slusene ved Ørje - det var 3 av dem tilsammen
Slusene ved Ørje hadde en løftehøyde på 10 meter tilsammen
Slusevokterboligen med den tradisjonelle gule fargen
Bassenget nedenfor den nederste slusa
Det nederste slusekammeret
Framme ved Frysjøen på Finnskogen hvor vi fant en fin plass for fricamping
Frysjøens strender
Kveldsstemning på Finnskogen