IMG_9369
September kan by på variasjoner. For nøyaktig ett år siden raste stormen Knud over det sørlige Norge. I år gjorde sommeren comeback med sol og vindstille på samme tidspunkt.

Et eventyrlig sommervær ble oss til gode denne septemberhelgen ved Telemarkskanalen. En nesten fullsatt Telemark Kanalcamping, vindstille og temperaturer langt over 20 grader – ja vi elsker september. Telemark Kanalcamping er en av våre favoritter i Telemark. En flott plass å være ved bredden av Telemarkskanalen. Det er sent i sesongen, og kanalbåtene har forlengst sluttet å seile langs kanalen. Det er høststille ved slusene, ikke en eneste båt venter på å bli sluset igjennom. Men når høsten viser sommertendenser er det bare vakkert langs denne vannveien i det indre av Telemark. Vi fikk noen flotte dager her med avslappende timer i solveggen og fine turer på sykkel langs en høststille kanal.

21. september 2019

En blikk stille Telemarkskanal
Frokost i det fri
Frokost i det fri
Flytebryggene ved campingen - forlatt av sommerens badegjester
Flytebryggene ved campingen - forlatt av sommerens badegjester
Kulpen - der noen ender bryter den blikkstille vannflaten
Kulpen - der noen ender bryter den blikkstille vannflaten
Broa over innløpet til Kulpen
Broa over innløpet til Kulpen
Ved Lunde Slusepark
Ved Lunde Slusepark
Bobiler parkert ved Kulpen på Telemark Kanalcamping
Bobiler parkert ved Kulpen på Telemark Kanalcamping
IMG_9336
Stille på kanalen
IMG_9344
Slusene på Lunde
Slusene på Lunde

 

Vi tok en sykkeltur langs kanalen i det flotte høstværet. Et lite stykke fra Lunde ligger Kjeldal sluser idyllisk ved kanalen. Her finnes to sluser som må forseres for å komme forbi vannfallet ved Kjeldal.

 

Vannfallet ved Kjeldal Sluser
Vannfallet ved Kjeldal Sluser
IMG_9354
Slusene ved Kjeldal
Slusene ved Kjeldal
IMG_9357

 

Et lite stykke oppover kanalen fra Kjeldal ligger de tre slusene ved Hogga. Dette er de øverste slusene i Telemarkskanalen. Idyllisk plassert med en bobilparkering på den ene siden og sykkelveien langs kanalen på den andre siden.

 

Slusene ved Hogga
Slusene ved Hogga
IMG_9366

Den nederste slusa ved Hogga med bobilparkeringen liggende så fint ved kanalen

IMG_7086

 

Etter en nydelig septemberlørdag med sykkeltur i finværet til slusene ved Kjeldal og Hogga, opprant søndagen med like flott vær. Telemark Kanalcamping ble langsomt tømt for helgens bobiler, men i det fine været valgte vi å bli til mandagen. Syklene kom fram igjen, og med niste og drikke i sekken satte vi kursen mot Vrangfossvegen og det flotte sluseanlegget ved Vrangfoss. Et flott stykke kanalhistorie på en flott septembersøndag.

 

Veien går i bro over slusene ved Vrangfoss
Veien går i bro over slusene ved Vrangfoss
Slusene består av 5 løftekamre og en løftehøyde på 23 meter
Slusene består av 5 løftekamre og en løftehøyde på 23 meter
Idyllisk ved slusene i det fine høstværet med sommerlige temperaturer
Idyllisk ved slusene i det fine høstværet med sommerlige temperaturer
Solid gammel sluseport
Solid gammel sluseport
IMG_7116
Innløpet til den øverste slusa ved Vrangfoss
Innløpet til den øverste slusa ved Vrangfoss
Slusevokterboligen beliggende på en høyde ved slusene
Slusevokterboligen beliggende på en høyde ved slusene
IMG_7130
IMG_7139
De fem slusekamrene på rekke og rad oppover
De fem slusekamrene på rekke og rad oppover

 

Vel tilbake på campingen etter en flott sykkeltur var det ikke mange bilene igjen rundt oss. Det hersket en egen ro over plassen – blandet med litt vemod – bobilsesongen går mot slutten og Hymeren skal snart parkeres hjemme i garasjen for vinteren……

 

IMG_7143